Tu l-ai făcut mic, el te-a făcut mare

Va căuta în tine prima oară pielea. O să îi ia ceva timp sa se abțină să te mai atingă încontinuu, să se învețe să nu ai trupul lângă el mereu. Vine din pielea asta a ta, de aceea îi e atât de greu. A stat dedesubtul ei luni de zile, a respirat acolo, s-a născut de sub carnea ei.

Va căuta în tine a doua oară mâinile. Va vrea sa îl ții mult, pentru că între ele două se va simți al tău. Nu-i vina lui, nu știe cum altcumva să facă față unei lumi pe care nu o știe absolut deloc.

Va căuta în tine a treia oară ochii. Priveste-l mult, va vrea să se simtă văzut, să știe că orice i s-ar intampla, ochii tăi sunt gata să îl apere. Are forma ochilor tăi și el, de aceea îți caută ochii mereu.

Va căuta în tine a patra oară vocea. Vorbește -i cum nu ai vorbit nimănui. Spune-i vrute și nevrute, spune-i despre adâncuri și despre cele nelumești, dar cel mai mult vorbește-i despre tine. Îți va fi copilul acesta taina unei spovedanii la care nu există canoane , căci pentru el ești fără cusur.

Va căuta în tine lacrimile și va încerca să ți le șteargă.
Va căuta în tine palma ta și va încerca să ți-o cuprindă în a lui. Va ști că nu încape acolo, dar pentru el ea va avea loc, pentru că-i a ta.
Va căuta în tine răspunsuri pe care nu le vei avea întotdeauna, dar încearcă să nu îl lași niciodată să se simtă neînțeles.

Va căuta în tine să îl dai în leagăn la nesfârșit, să mai stai încă cinci minute trează, să îi mai dai încă o clătită, să îl mai lași încă două minute la joacă. Fă-le, fă-le pe toate dacă poți. Nu îți acoperi autoritatea, dar fă-i un moft din când în când dacă nu se întâmplă nimic rău.

Va căuta în tine să-i arăți cum și pe unde. Va căuta să îl liniștești, să nu îl oprești, să-l mângâi până te va durea mâna. Va căuta în tine să nu îl crezi pe el vinovat pentru tot ce ți se întâmplă, pentru tot ce ți s-a schimbat, pentru cum ești azi.

În cele din urmă, va căuta să îl ierți, pentru că așa va crede că te mulțumește. Spune-i că nu e despre el. E atât de mic pentru greșeli, defecte și păcate, încât n-are rost să îl încarci.

Va mai căuta puțină tandrețe din când în când, de parcă ți-ar fi cel mai frumos iubit, nu copil, pentru că îți va lua obrajii cu grijă în mâini, de gât ți se va ondula și uneori te va prinde de picioarele tale înalte, ajungându-le doar până la genunchi.

O să caute și acceptare, fără asta nu va putea trăi lângă tine.

O să caute atât în tine, încât la un moment dat vei simți că nu mai ai de unde să îi dai, că nu ești nici dulap cu sertare deschise, nici carte cu pagini, nici pădure îndesită. Și îți va veni să spui stop, gata, până aici, dar cate mai cauți tu în mine, copile, nu-ți sunt de ajuns atât?
Și amintește-ți atunci, te rog, că nu e despre a găsi, ci despre a-l ajuta să caute prin locuri prin care nici tu nu mai știai că există în tine.
Prin acela numit răbdare.
Prin acela numit blândețe.
Prin acela numit timp.
Prin acela numit dăruire.

Te vei simți goală, că ți-a luat tot, că a pus mâna pe tot ce a găsit și a furat. Un egoist, îți vei zice-n tine.
Dar eu îți voi spune să te uiți mai bine. Să te deschizi și să te uiți mai bine și să cauți și tu. Nu ți-a furat nimic. Sunt toate la locul lor. Le poți vedea?

Copilul tău a construit în tine. Tot ce a căutat și-a găsit, el doar a atins, a iubit și a lăsat acolo să se facă mai mare, mai puternic, pe viață.

Tu l-ai făcut mic, el te-a făcut mare.

Credit foto: unsplash.com

fb-share-icon0