Copilului meu: când eu nu sunt prea puțin pentru tine și tu nu ești prea mult pentru mine (P)

Dragul meu copil, 

Sunt zile ca acestea. În care eu nu sunt prea puțin pentru tine, iar tu nu ești prea mult pentru mine. 

Zile din care nu știu câte detalii îmi voi mai aminti peste ani, dar care vor rămâne în fiecare părticică din mine. Vorbeam zilele trecute cu o prietenă, mamă și ea, despre cum simt cumva că m-am îndepărtat de tine. Că acum, de când ai crescut și ai puțin mai mulți ani, nu mai ești bebeluș, parcă sunt și eu alta. Nu e că nu-mi mai amintesc deloc de scutece, de colici și de nevoia ta de mine permanentă, dar simt cum ne-am diminuat amandoi aceste simțiri de a fi întruna unul în brațele celuilalt, unul în universul celuilalt. Știi? De fapt, eu am învățat odată cu tine cum să fiu în universul tău și atât, iar tu, odată ce te-ai născut, cunoșteai doar universul meu și atât. Căci așa e de la natură, fiule. 

Și vorbind cu prietena mea, îi spuneam că mă simt vinovată uneori că eu nu mă mai joc atât de mult cu tine. Da, nu mă mai așez pe podea, lângă tine și să stau ore în șir deconectată de telefon și de lume și să îți fiu toată, acolo și atât. Și uneori renunț la povestea de seară, nu o mai văd atât de obligatorie. Și nici nu mai fac fișe de activități cu tine, nu mai simt să te învăț așa despre tot și toate. Ca și cum nu mai e timp, deși, în realitate, acum este mai mult timp decât aveam înainte, iar tu ai crescut, înțelegi, mă asculți, mă percepi altfel și îmi spui ceea ce simți. Deci lucrurile ar trebui să se întâmple mai ușor. 

Însă, uite că nu sunt așa. Și tot prietena mea mi-a spus ceva care m-a pus pe gânduri: e pentru că ai dat tot

Cum adică pentru că am dat tot?

Da, ai dat tot ce aveai tu din tine și despre tine în primii doi ani ai copilului tău. Când ai fost mai mult tu cu el, mai mult singură, în care nu te mai regăseai. Iar acum, acum ai început să te regăsești. Nu ai nicio vină, e ceva firesc, de la natură să fie așa. 

Asta mă face mai puțin mamă? am întrebat-o.

Nu, firește că nu. Ești mamă și ești femeie. Și nu putem fi niciodată total ale cuiva. Pentru că… am rămâne fără nimic. Și dacă nu mai ai nimic, cum mai oferi? Din ce?

Și atunci mi-am dat seama că asta s-a întâmplat și cu mine. Și că singura soluție în acest moment este să mă reconectez cu copilul meu așa cum pot și cum pot eu oferi în acest moment. Dacă eu azi pot oferi 10 minute în care să fiu total cu el, fără să fiu distrasă de telefon sau orice altceva, o să iau acele 10 minute ca fiind cea mai bună parte din ceea ce eu pot oferi azi. Important este însă să le ofer.

Să îi vorbesc copilului meu. Să îi comunic ceea ce simt și să nu îl fac să se simtă neiubit. Să mă gândesc că emoțiile mele puternice nu trebuie să ajungă să îl afecteze pe el. Orice mi s-ar întâmpla mie. Să nu uit că eu sunt responsabilă pentru fericirea sa. Oricat de dur ar suna și de sufocant. Da, sunt responsabilă să îi arăt și să îi insuflu fericirea. Că dacă nu o primește de la mamă, îi va fi greu pe mai tarziu și în relațiile cu ceilalți, inclusiv cu partenera de viață. 

Să nu uit niciodată că eu am fost prima femeie din viața sa. Și că nu voi fi ultima, dar trebuie să rămân acea femeie ancorată permanent, undeva, într-o dimensiune, în existența sa. Să știe că sunt acolo, într-un loc, orice i s-ar întâmpla și oricând va avea nevoie. 

Să nu uit că am dreptul să fiu tristă și cu griji, dar nu am drepul să fiu rea cu propriul meu copil. Să nu uit că dacă eu cu tatal său nu mai suntem bine, nu înseamnă că el are vreun amestec în aceste treburi.

Să nu îl mint. Să îl respect ca de la egal la egal. Dar să nu uit că totuși, inima lui e mică, de copil și ca nu poate duce toate greutățile și adevărurile unei inimi de om mare.

Să știu că în sufletul meu va rămâne mereu puiul meu de om, dar să îl cresc cu maturitate, cu blândețe și cu răbdare. Copiii au nevoie de atâta răbdare…

Să nu uit să mă joc cu el. Atât cât pot, așa cum pot. Pentru că joaca este unul dintre cele mai puternice limbaje de iubire pe care le poate exprima un copil. 

Și să mă gândesc mai mult la ce mi se întâmplă mie atunci când simt că nu pot sau că nu vreau să mă joc cu copilul meu. De ce? De unde vin toate acestea? 

Și să fac ceva azi. Acum. Să nu las timpul să treacă peste mine, peste copilul meu, să nu las anii să decidă ei pentru noi. Să fac eu ceva. Eu, mama lui. Azi, acum. Cât încă e aici și pot. 

Zilele trecute am simțit că mă conectez cu Marc când am fost împreună în magazinul Smyk din Afi Cotroceni – București, un magazin colorat și vesel, cu multe jucării pentru copii. Am venit aici să alegem câteva cadouri pentru iepuraș. Știu că Paștele nu e despre iepuraș, însă este o tradiție frumoasă pe care eu am avut-o atunci când eram mică și pentru asta, îmi place să îi fac cadouri ori de câte ori am ocazia. După ce am ales cadouri pentru câțiva prieteni și verișoare, am mâncat cartofi prăjiți și înghețată. Da, fac și asta uneori cu copilul meu. M-am simțit tânără cu el și iubită. Și am simtit că îl iubesc dincolo de lume. 

Mi-am amintit când am mers prima oară cu el într-un magazin și m-am gândit la cum este el acum. Cât de atent este, receptiv și înțelege dacă îi spun că vom alege doar o singură jucărie. Anii își spun cuvântul, dar mai cred că este vorba și de modul în care ne conectăm cu ei, cu copiii noștri. Când ei simt că noi ne dorim acea conexiune adevărată, mereu o să ne facă pe plac. Ca și cum le-ar fi și lor teamă să distrugă sau să rupă ceva profund.

Pentru ca m-ați tot întrebat în ultima perioada ce cadouri fac eu în această perioadă și pentru că urmează sărbătorile de Paște, vă las mai jos câteva fotografii pe care le-am facut în magazinul Smyk All For Kids și câteva sugestii de cadouri, poate le găsiți utile pentru alegerea unui cadou pentru copilașii voștri sau pentru prieteni dragi.

Eu aleg Smyk All For Kids, pentru că au o mare varietate de jucării și pentru prețurile bune raportate la calitatea lor. Astfel, găsiți în Smyk atât jucării și accesorii pentru bebeluși, cât și seturi de construcție, LEGO, plușuri, păpuși și bebeluși, figurine cu personaje renumite, seturi artistice (jocuri cu experimente, desen, pictură, plastilină, nisip kinetic, slime), rucsacuri de grădiniță simpatice, jucării interactive cu sunete, mașini și alte autovehicule, jucării de exterior (skateboarduri, camioane plimbărețe, excavatoare ride-on, triciclete, trotinete, biciclete fără pedale, jucării de nisip și de vară), jocuri de societate. 

În plus, pe partea de îmbrăcăminte și încălțăminte, același magazin, Smyk All For Kids, stă destul de bine (haine din bumbac, calitative, prețuri foarte ok, cu imprimeuri colorate și haioase pentru cei mici, cu personaje preferate din desene animate, dar și uniforme școlare, seturi elegante pentru diverse ocazii speciale). Și îmi place această idee de a găsi totul într-un singur loc – atât jucării, cât și îmbrăcăminte și idei de cadouri.

 Până pe 17 aprilie, adică chiar în această săptămână vă puteți bucura de oferte și promoții la multe jucării, mai ales că urmează cadoul de la Iepuraș.

Aici puteti vedea live ofertele și reducerile din catalogul de Paște, de primăvară.

Mai jos, o selecție de fotografii cu recomandări de cadouri de iepuraș adaptate pentru orice categorie de vârstă (la Smyk găsiți de la articole prentru copii, de la 0 ani, până la 8 ani+).

Jucării pentru bebeluși

            

Seturi LEGO de construcție,la prețuri foarte bune 

Acest set LEGO mi s-a părut tare simpatic pentru un cadou de Iepuraș

Plușuri, păpuși și bebeluși 

Seturi artistice și de creație – arts&crafts (pictură, desen, plastilină, seturi de experimente)

Ghiozdănele haioase pentru grădiniță

Figurine cu personaje preferate din desene animate 

Jucării de exterior și de primăvară-vară

Jucării interactive pentru băieți 

Cărți de povești și de activități, colecții Back to School 

Jocuri de societate pentru întreaga familie

Uniforme școlare și seturi elegante pentru ocazii speciale

Haine din bumbac, cu imprimeuri vesele și personaje îndrăgite de copii

Sper să vă fie de folos recomandările noastre pe care le găsiți în magazinele fizice Smyk All For Kids din întreaga țară (Baia Mare, Bistrița, Brașov, Brăila, București, Constanța, Craiova, Deva, Galați, Oradea, Piatra Neamț, Ploiești, Roman, Satu Mare, Sibiu, Târgoviște, Târgu-Jiu, Târgu-Mureș, Timișoara). 

Vă sfătuiesc să aruncați o privire peste catalog înainte să mergeți în magazin :). Eu fac așa cu Marc înainte să mergem și încercuim ce ne face cu ochiul pentru cadourile prietenilor. 

Aici puteti vedea live ofertele și reducerile din catalogul de Paște, de primăvară. Vă puteți bucura de oferte până pe 17 aprilie. 

fb-share-icon0