Despre durere, fiului meu

Dragul meu om mic,

Aș vrea să îți las aici câteva bucăți din mine. Din omul tău mare. Să le citești când te vei simți singur și mai ales, să le citești când vei simți că te doare.
Pentru că viața, dincolo de cât de minunată și înălțătoare este, te va durea. Uneori.
Știi care-i partea bună la durere?
Că trece. Promit.
Uneori va trece cât ai clipi din ochi, dar alteori vei avea nevoie de timp.
Dă-ți timp, fiule. E singura armură care poate rezista durerii și în cele din urmă, o înfrânge.

Iată câteva vorbe de la mama ta, pe care uneori au durut-o lucrurile, oamenii din ea, vorbele sau faptele, viața.
Fiule, să știi că mi-a trecut. Dar uite cum poți face față mai ușor durerii. Căci uneori ea vine în doze mari și nu vei ști cum trebuie administrată corpului tău și în acelei părți din tine unde va lovi mai tare ca oriunde: în suflet.

1. Durerea te va îngenunchea. Adu-ți aminte că odată ce trece, te vei ridica de zece ori mai puternic. Pe picioarele tale.
2. Când te doare inima, nu căuta o altă inimă în care să-ți lași durerea. Nu funcționează așa. Fii singur cu durerea ta. Privește-o în față. Accept-o.

3. Fiule, dacă cineva ți-a pricinuit o durere, te rog caută să te îndepărtezi de acel om. Nu te răzbuna. Nu mai căuta scuze, motive. De cele mai multe ori cei care te vor răni sunt cei care nu pot face față propriilor sale răni.
4. Nu uita că în timp, dispare. Aproape de tot. În prima zi e cel mai greu. Și întotdeauna există o ultimă zi. Pe zi ce trece, se estompează, se umplu golurile, iar ea nu rămâne decât indiferentă, surdă. Nu mai are puterea să țipe, să urle sau să fie gălăgioasă. Pentru că timpul te-a învățat să nu o mai lași să facă asta.

5. Aleargă. Vorbește cu un prieten, doi, trei. Nu încerca să scapi de ea cu orice preț. Mai întâi trebuie să o accepți, apoi să te obișnuiești cu ea. Abia după vei putea scăpa de ea. Când o vei lăsa, de fapt, să plece de la tine.
6. Lumea nu se va opri în loc pentru durerea ta, fiule, oricât de dur ar suna asta. Tu ești singurul care trebuie să te oprești și să aștepți. Trece. Ți-am zis că trece, nu-i așa?

7. La început nu vei putea vorbi despre asta. În momentul când vei putea începe să vorbești despre asta, e primul semn că începe să treacă.
8. Fiecare durere din viața asta e o lecție. Învaț-o, ia tot ce-i mai bun din ea.

9. Sună-mă când te doare, fiule. Vino la mama ta. Caută-mă. O să fiu acolo.
10. Lasă-te îmbrățișat de un om drag atunci când te doare.

Și, poate, cel mai important – faptul că te doare, înseamnă că ești viu. Că ai avut sentimente. Că ți-a păsat. Că ți-ai dat voie să trăiești viața așa cum a fost ea.

Nu regreta nicio durere, mai devreme sau mai târziu, vei vedea că și ele ți-au făcut un… bine.

 

Credit foto: Unsplash.com

fb-share-icon0