Stai locului, copile, tu n-ai obosit? (P)

Haideți să…

Nu le mai spunem stai loculuiLocului unde? Locul lor e la noi în brațe, pe umerii noștri, la noi în cârcă, la noi în inimă.

Nu le mai spunem stai locului. Locului care? Eu nu știu copil care să iubească să stea într-un loc, să stea nemișcat. Copiii noștri sunt definiția mișcării, definiția observării și a explorării, definiția a tot ce e viu și curios și bun. De ce să le luam dorința asta mare de a simți că ei pot orice? Pentru că ei chiar pot orice.
Și știți cum? Prin joacă.

Uitați-vă la un copil cum aleargă.
Uitați-vă la un copil cum râde.
Uitați-vă la un copil când e fericit, când plânge, când își strigă mama.
Uitați-vă la un copil cum se încovoaie când face pe dinozaurul, cum își subțiază vocea când se transformă în prințesă.
Uitați-vă la un copil cum se joacă.
Uitați-vă la un copil cum inventează.

Uitați-vă la un copil cum trăiește, cum simte viața în toate penumbrele sale, până în pântecele ei.

Copii sunt frânturi din noi care au rămas intacte. Sunt bune, simple, sincere. Sunt frânturi din ce am trăit noi mici, sunt joaca noastră de pe podea, din bălți cu noroi, din locuri ascunse. Copiii noștri sunt ce am vrut noi să lăsăm mai bun din noi, ca să nu se piardă, haideți să nu le mai înfrânăm devenirea asta și puterea de a fi.

Știu. Știu că noi, ăștia mari, am pierdut pariul ăsta al de-a trăi viața prin joc. Nu mai știm să ne jucăm. Obosim, ne enervam, nu mai avem răbdare. Ne stresăm. Galopăm. Haideți să ne oprim. Luați un scaun. Așezați-vă pe el. Priviți-vă copilul. 

Uitați-vă la un copil cum se uită la voi, cum vă imită, cum vă încearcă, cum vă testează, cum își construiește lumea în jurul lumii voastre.

Jocurile lor, cântecele lor, poveștile lor, toate sunt construite în jurul vostru. De ce le spunem copiilor noștri să stea locului? Cred că am uitat cum ne era nouă pe atunci când eram ca ei.

Eram mici și fără griji și aveam lumea la picioare: adică pe mama și pe tata și câteva jucării și asta ne era tot. Între timp, ni s-a întâmplat să creștem, să mai albim, să ne înăsprim, să nu mai știm să râdem la bancuri, să nu mai știm să dansăm, să nu mai știm să ne jucăm, să nu mai știm cum se simte atunci când ești mic.

Ni s-a întâmplat viața cu griji, dar mă gândesc de multe ori că aș vrea să o dau la schimb cu viața copilului meu. Să am iar o cutie de jucării, pe mama și pe tata într-o cămăruță și aia să îmi fie fericirea.

Știti ce m-ar durea atunci? Ca-n fericirea mea să îi văd pe mama și pe tata posomorâți, obosiți de griji. Ca-n fericirea mea să nu mă pot juca, pentru că trebuie să stau locului. Ca-n fericirea mea, să nu pot să mă cațăr, să nu pot să fiu eu, așa cum simt să fiu: zvăpăiat și plin de viață. Să fiu copil și atât.

Ca-n fericirea mea, să îi aud pe mama și pe tata da’ mai stai și tu locului, copile, n-ai obosit?

N-am obosit, mama, n-am obosit, tata, le-aș răspunde atunci, pentru că singura mea grijă e să vă iubesc pe voi și să mă joc. Singura mea grija de om mic e să fiu complet și fericit pentru oamenii mei mari.

Cine știe, poate uitandu-se așa la mine, poate privind adânc la joaca mea singur, își vor dori și ei să fie în locul meu și își vor aminti atunci. Nu-mi vor mai spune să stau locului.
Vor ști că să fii copil înseamnă să poți sta locului…doar în inimă de părinte.

Inspirația pentru acest articol vine de la Kosmos Kids, magazin online de jucării (atențiune!- pe care nu le găsiți în altă parte!) la invitația cărora am vrut să surprindem jucării care ne ajută copiii în acele momente când noi nu le putem fi total alături.

M-am tot gândit că ideea e binevenită, mai ales atunci când suntem nevoiți să lucrăm cu cei mici în preajmă, când trebuie să gătim și nu putem fi lângă ei, când ne aflăm în diferite săli de așteptare și suntem prinși în discuții în recepții, când pur și simplu atenția noastră nu poate fi acolo către cel mic, sau este întreruptă de datoriile noaste de oameni mari.

Am testat, ne-am bucurat și am dat ok-ul pe mai departe, adică la voi!

Pentru acele momente când chiar nu putem da frâu liber energiei copiilor noștri, Kosmos Kids vine cu niste jucării care îi provoacă pe omuleții noștri să își pună creierul la contribuție, să fie implicați în joc fără ghidarea noastră continuă, pentru că au la bază mecanisme simple de funcționare, iar copiii vor fi încântați să le folosească independent. 

Jucăriile Kosmos Kids au preturi rezonabile, dacă nu știți ce cadou să faceți unui copilaș de vârsta 1-6 ani, neapărat intrați la ei pe site, aici.

Noi vi le prezentăm, iar voi alegeți ce credeți că vi se potrivește:

Mașinuțele jucăușe Mix&Match

Senzaționale, o să se joace cu ele de o să vă plictisiți voi, pe bune vă spunem, la noi așa a fost.

Mașinuțele jucăușe Mix&Match

Se desfac, se combină, sunt foarte ușor de folosit datorită pieselor magnetice ușor detașabile, le recomand foarte, foarte tare!

Mașinuțele Mix&Match sunt jucării senzoriale potrivite pentru copii de 2 ani +. Numai bune pentru cei creativi, pentru că vor face multe, multe combinații cu ele, deci 1,2,3 și start imaginație!

Mașinuțele jucăușe Mix&Match
Setul Mix&Match cuprinde așa: Avionul Ace
Trenul Speedy
Mașinuța Hotspot
Barca Skipper

Pe mașinuțele Mix&Match le gășiți aici!

Teatrul de povești cu proiector

Bine ați venit la teatru! Părinți, la somn cu voi, cei mici își dau drumul la povești! Nu, nu la televizor, la proiector!

Teatrul de povesti conține patru povești clasice în diapozitive pe care cel mic le poate proiecta singur prin lanterna luminoasă înainte de somn : Cei trei purceluși, Mica sirenă, Rățușca cea urâtă, Leul și șoarecele.

Marc văzând Cei trei purceluși la Teatrul de povești cu proiector
Mica Sirenă – Teatrul de povești cu proiector
Rățușca cea urâtă- Teatrul de povești cu proiector

Pe lângă aceste povești, teatrul de povești conține și o serie de figurine- personaje ale poveștilor menționate și în acest fel cei mici își pot crea propriile povești sau pot face joc de rol, observând umbrele pe scena teatrului.

Părinți, să nu adormiți, vă rog, dar vă anunț de pe acum că cel mic se va bucura de jocul ăsta singur ceva timp.

Puteți să spuneți poveștile împreună (chiar vă încurajăm!), va fi tare interactiv și poate fi momentul vostru de conectare la sfârșitul zilei. Pentru asta, cutia vă aduce și o cărticică unde aveți textul poveștilor și uite cum sunteți voi povestitorii, iar cel mic se bucură de imaginile proiectate și vă ascultă până îi fură Moș Ene.

Imaginile pot fi proiectate fie pe perete, fie pe scena de povești din cutiuța jocului.

Muppets- Sirena
Muppets- Vânător și șoricel
Muppets- Prințul
Muppets- Leul

Pe teatrul de povești cu proiector îl recomand pentru copilașii cu vârsta de 2 ani + și îl puteți comanda de aici.

Kitul de creație Degețele și pictură

Marc a trebăluit vreo oră singur cu acest kit, a fost nevoie de câteva îndrumări din partea mea doar la început, după care a pictat cu degețelele, a pus ștampile, a creat felicitări și un elefant cu mânuța la care a folosit abțibildurile, a făcut un tablou cu cireșe și a tăiat singur cu foarfeca.

Every child is an artist- superb motto

În gentuță se află o paletă de pictură, șase tuburi cu vopsea, patru bureței ștampilă, o foarfecă și un lipici, planșe tip tablou și o cărticică cu instrucțiuni. Cutiuța în care vinul kitul poate fi după aceea folosită pentru a ține ustensilele pentru arts&crafts.

A fost foarte încântat de aceste ștampile!
V-ați prins c-am făcut un elefant, da?

Recomand kitul pentru micuții voștri creativi, pur și simplu lăsați-i să-și exprime visurile prin pictură.

Apropo, acuarelele sunt lavabile și non-toxice. Kitul de creație este potrivit pentru vârsta de 3 ani + și îl puteți vedea aici.

Ce muuulte încap în cutiuța asta!

Iepurașul săltăreț- Jumping Jack- Joc interactiv

Aici recunosc. Nu am putut să îl las pe Marc să se joace singur, pentru că pur și simplu e prea amuzant și fain acest joc. Se poate juca de unul singur, dar e mai veselie dacă vă implicați și voi (merge până la 4 jucători).

Cum se joacă acest joc de societate pentru copii, părinți și bunici?
Iepurașul a fost tare harnic și a cultivat morcovi în toată gradina. El stă la pândă, ca nimeni să nu îi ia. Bun, dar voi, hmmm… aveți poftă de morcovi proaspeți ca să vă răcoriți, așa că vă luați coșulețele colorate și vânați morcovii. Inițial, toți morcovii sunt puși la locul lor, în grădină. Fiecare jucător trage câte un morcov, câte doi sau trei sau nici unul, conform săgeții învârtite de pe cartonaș.

Marc și tatăl său, jucându-se cu Jumping jack
Și juuump!
Iepurașul săltăreț

Când trageți morcovul și va sari iepurașul, trebuie să aveți mâini dibace și să îl prindeți de urechi, ca să … câștigați! Ei, uitați cam ce vreau să zic:

Mami, câți morcovi îmi încap în gură?!

Jocul Iepurașul săltăreț stimulează coordonarea ochi-mână și reacțiile rapide. Este recomandat pentru 4 ani+, dar Marc l-a jucat cu succes la 3 ani și jumătate. Îl găsiți aici!

Puzzle de pictat cu degețelele – Ferma animalelor

Singur-singurel, Marc a făcut puzzle-ul cu animalele de la fermă. Recunosc, la finger paint m-am băgat și eu, nu de alta, dar nu m-am abținut! Gentuța conține un puzzle de 20 de piese, 4 cutiuțe de vopsea (sunt lavabile și non-toxice) și o planșă de protecție, pe spatele ei se poate și colora sau picta.

Am început cu puzzle-ul…
Am continuat cu distracția…

Și uite cum am combinat logiaă și creativitatea într-un singur joc! Îl recomandăm pentru 2-3 ani + și de aici îl puteți comanda.

Desenează pas cu pas – Animalele din pădure

Din toate jucăriile Kosmos Kids testate, aceasta a fost singura care nu l-a atras tare mult pe Marc. Nu ne-am dat bătuți, așa că eu am desenat, iar micul a colorat.
Dacă micuții voștri sunt creativi și nu știți ce să le mai oferiți, e alegerea perfectă, pentru că le arată cum să deseneze pas cu pas. Cam așa:

Marc: mami, desenează tu, eu doar colorez :))
Așa vă iese un Leu
Așa un crocodil (eu l-am făcut, domnul a colorat, să nu râdeți!)
Și muuulte alte animale pe care le puteți desena pas cu pas!

Cartea Desenează pas cu pas o găsiți aici.

V-am recomandat toate aceste jucării, pentru că mi-s tare dragi  Kosmos Kids, aș vrea să știți că în spatele lor se află o familie frumoasă, o mamă cu doua fetițe Kosmo care își pune tot sufletul ca să descopere jucării pe care nu le mai găsiți în altă parte, așa că am mare încredere în tot ceea ce oferă și mi-ar plăcea să știu că ele ajung în căsuța cât mai multor familii sau cadouri pentru puii de 1-6 ani.

Daca veți face o comandă de minimum 129 lei, primiți 35 de lei cadou. Găsiți la Kosmos Kids păpuși, mașinuțe, jocuri de societate, jucării din lemn, puzzles, jocuri de construcție și modelare, măști 3D și jucării de baie.

Aici puteți vedea idei de cadouri, aici puteți vedea jucării grupate pe categorii de vârstă, aici jucării pentru călătorii și aici jucării la super reduceri.

Să vă fie de folos și să ne spuneți și nouă ce v-a făcut cu ochiul!

Mulțumim, pentru că ați stat cu noi până la final,

Karina&Marc

fb-share-icon0