Mamele cu părul prins nu sunt leneșe, nu sunt nepăsătoare, nu sunt neîngrijite

Tu știi?
Ce să știu?

Că eu te iubesc mai mult atunci când ai părul desfăcut. Știi? Parcă… parcă nu-mi vine să mă cert cu tine când ai părul desfăcut.

O să țin minte asta mereu. Mereu. Asta mi-a zis cândva iubitul meu… de atunci, tatăl copilului meu, azi.

Apoi am născut. Și am uitat. Pentru că mamele uită multe.

Te văd în fiecare dimineață cum plimbi căruciorul în parc.

Te văd în fiecare zi cum în pumnii strânși abia ții plasele de la cumpărături.

Te văd întotdeauna de la spate, cu părul strâns, cu părul în coc, cu părul mănunchi de grabă, de griji, de multe încâlcite în el. De gâtul și umerii tăi goi atârnă mâini de copil.

Dacă privești atent părul strâns al unei mame, o să vezi și tu. Pe fiecare șuviță coboară zilele care s-au scurs, zilele în care ea a rămas fără timp, zilele în care a adormit fie prea devreme, fie prea târziu, zilele acelea în care nu și-a spălat părul. Și nu vreau să te gândești aici la murdăria din el, la cât praf va strânge în rădăcini, ci lasă-mă să îți spun că părul ăsta de mamă e atât de iubit.

E părul mângâiat de mâini de copil în fiecare noapte. E părul în care s-au odihnit mii de lacrimi de copil, părul în care s-au liniștit, părul în care a adormit și s-a trezit viața.

Și dacă vezi și tu ca mine o mamă cu părul strâns, spune-i ceva, te rog. Prinde-o de mână și spune-i să-și desfacă părul. Spune-i să îl pieptene. Spune-i să și-l lase pe umeri s-o îmbrățișeze. Spune-i să alerge cu el contra vântului. Spune-i să pedaleze cu el despletit. Spune-i să și-l îngrijească. Mai spune-i că părul face să vină înapoi nu frumusețea, ci nevoia pe care o au toate aceste mame: să se simtă a cuiva, să se simta văzute frumoase.

Mai spune-i că părul ei strâns și uitat de ea însăși va începe într-o zi să o doară, va începe într-o zi să îi amintească de ceea ce a uitat, va începe într-o zi să îi reproșeze. Va începe într-o zi să încărunțească. Și e păcat de el, frumosul ei păr. E păcat să îl țină strâns în coadă, în coc, e păcat chiar și pentru câțiva ani ea să nu și-l mai iubească cum și-l iubea odată, înainte.

Scriu aceste rânduri pentru toate mamele cu părul strâns.

Scriu aceste rânduri pentru toate mamele cu părul desfăcut, ca să înțeleagă mai mult și să judece mai puțin. Mamele cu părul strâns nu sunt leneșe, nu sunt nepăsătoare, nu sunt neîngrijite, poate pur și simplu lor le e mai greu decât le e celor care le privesc.

Scriu aceste randuri pentru toți tații.

Scriu aceste rânduri pentru tine, dragă mamă, cu părul strâns azi și mâine și mai mereu, cu părul desfăcut doar în zi specială.

Așa că, te rog, fix, dar fix acum, dacă ai părul strâns și ai cam uitat de cât de frumoasă ești cu el liber pe umerii tăi, fă asta.
Desfă-ți părul.
Plângi.
Răzi.
Zi-mi cum te simți după ce o faci.

E mai bine acum?

Sursă foto: reshot.com

fb-share-icon0