Copiilor nu le pasă
Copiii sunt îngeri decupați din soare. 
Sunt începutul cel mai frumos al unei mame. 
Copii sunt propria-ți inima pe care o ții în palma ta, mereu speriată că ai putea să se răsfire bucăți din ea printre degetele tale. Dar asta este firescul și știi tu, datoria vieții. Ca ei să se desprindă la un moment dat de tine, să se ducă spre alți oameni, spre alte meleaguri. Și atunci tu, cu degetele încleștate stai, crezând că toată inima aceea din palmele tale s-a dus, că nu mai ai nimic acolo pe care să-l ții strâns. Însă dacă privești mai atent, dacă simți mai adânc, o să știi că inima aceea din palma ta nu va dispărea niciodată. Niciodată.
Copiilor nu le pasă în ce casă cresc. Nu le pasă dacă ai termopane, dacă ai balcon sau terasă, să nu mai vorbesc de piscină și o să râdeți acum, duș sau cadă. Vă zic drept că nu le pasă de așa ceva. Nu le pasă cum arată și cum este casa în care cresc. Dar le pasă să simtă că această casă e un cămin pentru ei.
Copiilor nu le pasă nici măcar dacă le dai ardei și castraveți bio, dacă peștele e crap, somon sau mai știu eu ce, dar le pasă să fii lângă ei când mănanca.
Copiilor nici măcar nu le pasă cum îi îmbraci sau cu ce gel de duș de firmă îi speli. Dar, crede-mă, le pasă de dragostea și răbdarea cu care faci aceste lucruri.
Copiilor nu le pasă de jucăriile Montessori, de spațiile imense de joacă, dacă ele nu sunt jucate și umplute de oameni care îl protejează și care îl iubesc.
Copiilor nu le pasă cine ești, ce ai făcut în viață, câte păcate ai pe lista lui Dumnezeu, dar îi pasă să fii un părinte pentru el. Nu perfect, nu, deloc, ci să fii un părinte bun.
Copiilor nu le pasă ce bonus ai obținut de la șef luna asta, nici că ești acum cu o funcție mai sus la locul de muncă, nici că ai câștigat mai mulți bani. Dar le pasă să simtă că ai timp și pentru ei. Să îi vezi, să îi privești, să nu-ți scape din ei, să îi asculți, să le fii.
Copiilor, jur, nu le pasă nici măcar în ce oraș o să vă mutați, la ce grădiniță de top o să îi duci, cât de multă educație ca la carte o să îi faci și la câte clase de balet și înot o să îi dai.
Dar unui copil îi pasă, din toată inima, să îi fii. Să simtă că i-ai fost acolo când s-a simțit singur. Să simtă că nu ți-au scăpat momentele lui bune. Să simtă că te-ai jucat cu el, că nu a mai existat nimic altceva. Să simtă că, oricât de greu și de sfâșietor ar fi uneori, l-ai pus pe el pe primul loc, i-ai dat timp, răbdare și cea mai mare dragoste de pe pământ.
Căci nu îi pasă copilului tău drag de nimic altceva.
Ia aminte și data viitoare când o să te împotmolești în detalii efemere, gândește-te bine.
De ce îi pasă copilului tău cel mai mult?
Îți vei răspunde singur.
Și atunci
În fața ochilor
În ochii minții tale
Va apărea o ființă
Mama
Tata
Și toată dragostea
Și mai ales
Prezența
Ce i-ați putut-o da și ieri
Și azi
Și-acum.
Nu uita să îi fii copilului tău, e singurul lucru de care îi pasă.
______________________
*Dacă te regăseșți în gândurile și în simțirile mele, aici găsești cartea mea de poezii pentru mame.
fb-share-icon0