O supă caldă pentru o mamă

Și era fata asta. Nu o cunoșteam demult.
Și mi-a scris zilele trecute. Trec pe la tine. Îi răspund bine, vii cu cea mică?
Are și ea o fetiță, se joacă mereu împreună cu al meu.
Zice nu. Trec doar să îți las ceva cald de mâncare.

Nu știu voi, dar eu încă apreciez cu tot sufletul un castron de supă caldă. Cred că mamele, exact ca și sărmanii, apreciază un castron de supă caldă. Pentru că cineva s-a gândit și la ele. Cineva le-a luat o grijă de pe umeri. Cineva.
Și mă tot gândeam eu la fata asta, la gestul ei atât de simplu, dar frumos, atât de banal, dar care conta atât de mult pentru mine.
Și mă mai gândeam în primele luni ale bebelușului meu de atunci, cât aș fi dat să primesc supa asta caldă. Mă bucur de ea și acum, după cum vă ziceam, la trei ani distanță, dar atunci, vă dați seama? Aș fi mâncat-o cu sufletul, nu cu gura.
Ce vreau să vă spun de fapt e că o femeie abia devenită mamă o să vă spună multe.
Nu am nevoie de nimic.
Suntem bine.
Chiar nu îmi trebuie nimic.
Sunt ok.
Bine, puțin obosită.

Nu o întrebați doar dacă puteți face pentru ea ceva, dacă o puteți ajuta într-un fel, nu. Ascultați-mă bine. Faceți-o pur și simplu. Duceți-vă cu supa aia caldă la ea. Spălați-i vasele ălea din chiuvetă de care îi e rușine. Legănați-i copilul câteva zeci de minute ca să facă și ea o baie.

Pentru că mama asta ai fost și tu și ai trecut prin asta și știi cum e. Și știi ce înseamnă o supă caldă. Primită, făcută de altcineva. Cineva care s-a gândit la tine.
Pentru că mamele, uneori, sunt ca niște sărmani .

Singura diferență e că le e groaznic de rușine să… ceară. Chiar și de la tine, cel mai aproape de ea, omul drag, prietenul, familia.

Duceți-i supa aia caldă, o să vedeți cum o va mânca. Dați-i o mână, o săvedeți cum o veți ridica.

Credit Photo: Unsplash. com