Greșesc că uneori îmi dau jos haina de mamă?

Mă uit la tine cum te joci și vorbești singur. Și eu stau în spatele tău și parcă aș plânge, parcă aș urla. Dar durerile mele nu își fac loc aici, în spatele tău, pentru că tu nu meriți asta. Tu ești sfânt. Tu ești sfânt, copile al meu.

Stau în spatele tău și îmi strâng uneori inima de gât, ca și cum ar trece mai repede sau mai ușor: tot ce mi-a fost greu, toate nerăbdările mele, toate neajunsurile. Și știu că mulți mă vor critica. Dar oare un copil nu ți-e de ajuns? Ba da, normal că îți e.

Dar cred că fiecare dintre noi trăim cu durerile noastre neplânse, cu speranțele noastre limitate, ca și cum mereu am luat din noi că să îi dăm lui, pentru că așa e corect. Și la noi nu a mai ajuns nimic. Nimic.

Stau în spatele tău și din afară pare că tu ești între patru pereți și atât, dar tu ai atâta libertate, atâta libertate. Uneori îmi vine să ți-o fur să fug cu ea în lume. Să îți fur puțin de libertate și de lumină.

Doamne, cât de multă lumină ai tu. Și iar trebuie să mă opresc, pentru că într-o viață de mamă, e despre ea și copilul ei, despre ea și Omul ei, nu doar despre ea și atât.

Stau în spatele tău și mă gândesc că am vrut să plec cândva.
Stau în spatele tău și mă gândesc că nu am știut la început dacă te vreau.
Și apoi încerc să îmi aduc și lucruri bune în minte, pentru că altfel nu aș mai avea niciun rost.

Zilele lungi amândoi în care tu îngânai doar sunete.
Nopțile dormite împreună.
Cărțile citite împreună.
Cum te-am învățat să mergi, să te speli, să mângâi motanii, să iubești.
Cum te-am învățat să spui mulțumesc și să îmbrățișezi.
Cum te-am învățat să dansezi și să îți cunoști bunicii de bine.

Cum te-am ajutat când erai nesigur, singur, neajutorat.
Cum ți-am vorbit despre stele, despre oameni și minuni.
Cum nu am încetat să îți spun că te iubesc și să îți arăt iubirea așa cum mi-a ieșit.

Sunt o egoistă? Sunt o egoistă oare, pentru că atunci când se stinge lumina și tu ai plecat între vise, eu îmi dau jos haina de mamă și sunt doar… eu?

Credit foto: Shutterstock.com