Cu dragoste, prima femeie din viața ta: Mama

Puiule de om,

Ești atât de fraged încă, dar eu mă întreb cum vei fi tu atunci când vei iubi. Cum îți vor arăta ochii când o s-o privești pe ea. Cum ți se vor înmuia genunchii atunci când o s-o vezi.
Cum nu o să îți găsești cuvinte.
Cum nu o să știi ce să faci.
Când vei fi șocat să afli că inima din piept chiar doare.
Când o să iubești sau o să fii iubit.
Când o să te îndrăgostești pentru prima oară.
Când o să repeți aceeași greșeală, deși vei avea 18, 20, 25 și de ce nu, 30 de ani (oare mă vei mai citi atunci, oare ce vei crede despre ce-ți lăsa mama ta mărturii în scris pe aici pe internet?).
Oare cum se va iubi peste câțiva ani?

Dar știi ceva, fiule?

Eu cred că mereu se iubește la fel. Nu ai cum să închizi ochii, nu ai cum să îți pui seif în piept și să arunci cheia pe geam, pentru că dacă e să vină, vine. Și, ai mare grijă, pentru că, vezi tu, iubirea vine în mai multe forme și chipuri.

Sper că ai vreo 18 ani când îmi citești rândurile acestea.
Ascultă-mă bine. Citește-le și ține-le căuș în minte. Nu le arunca, nu te dezice de ele, îți spune mama ta, care a trecut prin ele deja.
Atenție, pui de om care-mi vei fi mereu, acestea nu sunt sfaturi, de fapt, pentru că tu vei avea viața ta, aparte de mine, dar cine știe unde vei fi tu, cine știe cât de des vei veni la mine și-mi vei plânge pe umeri după fata aia cu ochi verzi.
Nu știu dacă o vei face.
Dar știu că, pe ascuns, poți citi ce-ți lasă mama ta aici scris.

Sunt câteva reguli în iubire pe care ai face bine să încerci să ții de ele. Fără ele, frumosul meu drag, lucrurile devin mizere.

O să ți le numerotez, tu citește-le în ce ordine simte inima ta.

1. Ai voie să te simți vânător în cucerire și-n iubire (o să-ți dai tu seama mai târziu ce vreau să spun aici), dar nu ai voie să te joci. Iubirea nu-i o joacă, puiule. Iubirea e serioasă. Poate fi copilăroasă, dar nu o lua drept o jucărie. Implicit, nu face asta cu nicio femeie din viața ta.

2. Fii sincer. Până la capăt. Chiar și de vei răni, la sfârșit vei simți că ai făcut ce trebuia. Nu primi în viața ta pe cineva, dacă nu simți asta, dar spune-i franc ce simți sau ce… nu simți.

3. Greșește. Exact. Aici o să crezi că mă contrazic puțin. Dar nu e așa. De te vei îndrăgosti, iremediabil vei greși. Toți am trecut prin asta. Este normal. Este natural. Așa se simte când ești cu capul în nori.

4. Dă-ți voie să fii vulnerabil. Atenție, vulnerabilitate nu înseamnă prostie. Și pleacă atunci când ești luat de prost.

5. Când iubești, spune-o, dar mai mult arat-o.

6. Nu te grăbi. Dar nici nu sta pe gânduri prea mult. Uneori îți bate la ușă și s-ar putea să pierzi nu trenuri, ci călătorii extraordinare. Ai grijă cu cine mergi la drum și cu cine nu.

7. Mai bine să regreți ceva ce ai făcut, decât ceva ce nu ai făcut. Te-ai îndrăgostit? Asumă-ți. Suferi? Asumă-ți. Nu o mai iubești? Asumă-ți. Nu te mai iubește? Asumă-ți. Ieși cu fruntea sus din orice situație te-ai afla.

8. Nu o jigni. Și cred că este evident că nu trebuie să o atingi în alt fel decât afectuos, prietenesc sau pasional.

9. Nu o minți. Mai citește încă o dată punctul 2.

10. Îți plac două femei și nu știi ce să faci? Eu mă întreb așa: dacă îți plăcea de prima mult, cum ai ajuns să îți placă de a doua?

11. Cineva care te înșală o dată, este posibil să o facă și a doua oară (atenție, “posibil”). Cineva care te-a înșelat de două ori, cu siguranță o va face și a treia oară. Pleacă de aici fără să îți pară rău.

12. Iartă, dar nu fi mereu “băiatul bun” și atât. Respectă-te și mai ales, respect-o pe ea.

13. Băieții se țin mereu de promisiune. Bărbații se țin mereu de promisiune. Dacă nu ai cuvânt, nici iubirea nu o să aibă cuvânt pentru tine. Ține bine minte asta.

14. Iubește-o cu tot ce ai mai bun.

15. Nu-ți fie teamă. Fii nebun, dă-ți voie să trăiești ceea ce vine, așa cum vine. Inevitabil, îți va părea rău dacă nu ai făcut-o. În fond, ce ai de pierdut?

16. Fă orice este permis în iubire, dar când începi să rănești, oprește-te. Știi de ce? Se zice că totul în univers e ca o roată, până și iubirea. Așa că pentru fiecare suflet măcinat, vei avea și tu de îndurat.

17. Nu știi ce să faci? Vorbește cu ea. Vei simți tu singur dacă trebuie să mergi înainte sau dacă trebuie să pleci. Orice hotărâre ar trebui să iei, fă-o împăcat că ai făcut ceea ce ținea de tine.

18. Și dacă încă nu știi ce să faci, sună-mă, puiule.

Poate știe mama ta ce să îți spună. Nu o să îți spun ce să faci, dar ne vom da seama împreună care e drumul de urmat. Eu nu îți voi spune nimic, promit doar să te ascult.
Tu singur ai toate răspunsurile.

Îți mai las aici un gând. Tu ai aproape 5 ani, eu am aproape 32 când îți scriu rândurile acestea.

Uite ce știu eu despre iubire până acum:
La început iubești haotic. Iubești cu absolut fiecare părticică din corpul tău. Iubești încât tot universul stă în loc. Ai face orice pentru asta. O să plângi, o să doară, o să-ți vină să fugi.

Apoi mai crești. Începi să guști, să măsori, să alegi. Prima iubire din liceu.
Prima iubire din facultate. Prima iubire dintr-o seară în club. Fata de la petrecerea aia.
Prima relație serioasă.
Aici o să ai parte de iubirea aceea cu de toate: prietenie, încredere, zvâc, multă dragoste, poate trădări, ghinion, nealinieri temporale, regrete.

Și vei mai crește. Printre aventuri răsfirate, va apărea. O să știi când e EA. Pentru că inima se va urca un etaj mai sus, adică în gât. Și o să îți dorești tot cu femeia asta. Și casă și copil și lumea întreagă.
Doamne ajută și să vă meargă. Căci se zice că dacă o căsnicie rezistă, cam ăsta ar fi finalul fericit al vieții tale.

Iar în caz de nu rezistă, nu sta nefericit acolo, orice ar fi.
Căci viața e lungă și există viață după orice.
Mai vorbim noi dacă ajungi până aici.
Pentru că pe la 30-40 de ani, de inima-ți va fi singură, vei cunoaște dragostea aceea matură, cutremurătoare și înspăimântătoare.

Orice ar fi, oricum ar fi să fie, să știi că ai dreptul să le trăiești pe toate, în toate chipurile si emoțiile posibile.

În fond, e doar o inimă, copile. Las-o să trăiască, adică să bată pentru cineva!

Cu dragoste,
Prima femeie din viața ta, 

Mama

 

Credit foto: unsplash.com

fb-share-icon0