Am înțeles în final de ce un copil face asta cu mama lui

Mâinile tale, copile drag,

Mi-au îmbrăcat pielea mâinilor mele
Și nu a mai fost nimic urlet pe lume.
Când tu te-ai născut, eu am urlat, dar apoi s-a făcut cea mai frumoasă liniște de pe pământ.
În liniștea asta eu m-am cuibărit la inima ta cât un metru pătrat, tu te-ai cuibărit la viața mea. Ne-am acceptat reciproc.

Nu am vrut cu inima și cu gândul să mă deconectez vreodată de la tine. Cu corpul meu voiam. Voiam, uneori, când te alăptăm și nu mai puteam, dar după câteva ore până și el plângea după tine de dor.
Și atunci mi-am dat seama că noi doi suntem conectați cumva pe vecie. Că tu o să simți mereu ce simt eu și că de tine nu mă pot ascunde.
Mimam că rad și că sunt fericită, dar tu m-ai întrebat ce ai, mami.
Știai.

Pentru că ei, copiii, știu tot despre noi. Înțeleg. E atât de lină, de fină și de transparentă pânza asta între o mamă și un copil, încât nu are cum niciunul să nu rămână intact de tristețea celuilalt. De suferința lui. De tot ceea ce simte.
Știi? Uneori simt că tu coși la viața mea. Îmi coși părți din mine incomplete si încerci să mă umpli, să mă îmbraci, să mă încălzești. Am înțeles într-un final de ce un copil face asta cu mama lui. De ce coase la ea din prima secundă în care îi stă sub pântec și din prima clipă în care-i stă între palme. Pentru că vrea să o vadă bine. Vrea să o știe fericită. Nu există altă cale pentru copil. Nu știe altceva. Va coase la viața mamei lui până ea va fi fericită. Și acum poate o să vă întrebați cum e asta. Noi, mamele, ne bazăm fericirea pe copiii noștri? Nu. Nu ne bazăm fericirea pe ei. Dar ei da. Fericirea lor este de nestrămutat, adânc înfiptă în rădăcina noastră. De acolo ei cresc, se adapă, se înfruptă cu soare, căldură și lumină.

Înțelegeți acum? De aceea copiii noștri cos la fericirea noastră.
Pentru că ei cos, de fapt, la fericirea lor.

Dintr-un părinte trist și nefericit nu are cum să iasă un copil altfel.
Așa că fiți bine voi cu sufletul, din orice pământ v-ați înălța.
Amintiți-vă că pe tulpina voastră a prins mugurele și nu aveți încotro, trebuie să-l înfloriți cu grijă. E copilul vostru.

Credit foto: istockphoto.com

fb-share-icon0