6 cărți  prin care îi pot vorbi copilului meu despre Crăciun, bunătate, copilărie și curaj- Colecția Dar motan

Știați că există, undeva, pe niște rafturi pline de cărți pentru copii, un motan care le vorbește celor mici despre bunătate, curaj, prietenie și copilarie?

Noi ne-am împrietenit cu acest motan, îl cheamă Dar, pentru că el a fost primit în dar! Așa că am vrea să vă povestim și vouă puțin despre el și despre ce vă va învăța dacă îl veți lua la voi acasă, să îl citiți înainte de somnul de prânz sau de noapte sau pur și simplu când cei mici au nevoie de un prieten negru ca abanosul alături.

Cred că cel mai frumos mod în care le putem vorbi copiilor noștri despre valori frumoase și blânde pe lângă joaca de zi cu zi, este cititul. Știți că eu va încurajez demult să citiți măcar zece minute pe zi alături de oamenii voștri mici. Puțin câte puțin, așa se va dezvolta și interesul și mai târziu, dacă avem nițel noroc, dragostea de cărți și de citit.

Să știți că eu nu aș fi putut să vă scriu atât de multe și de drag, dacă nu aș fi citit cărți. Simt că datorită lor am putut să îmi cultiv acest talent de a scrie absolut orice, de îmi vin atât de ușor cuvintele. Nu sunt o bogată, pentru că scriu, dar am ajuns la atâtea suflete prin scris, încât simt că am comori pline cu aur la mine în piept. Uneori mulțumirea de a atinge oameni prin cuvinte este de nedescris pentru mine. Așa că eu o să vă scriu în continuare, pentru că aș vrea ca eu și micul Marc să ajungem la cât mai multe suflete de mame și de copii din lumea aceasta.

În seara aceasta vă voi povesti despre un motan pe nume Dar. Un motan negru, frumos, norocos. Motanul acesta este protagonistul a șase cărticele pentru copii, colecție scrisă de autoarea Cristina Andone, care e un om minunat și pe care o apreciez foarte mult.

Motanul Dar locuiește la Bran și are câțiva prieteni cu nume tare haioase: Zahar, nu Zahăr! (pisoi de cofetărie), Nuti (pisica de florărie), pisoiul Nor, Mitanța, mâța din Franța, Tesa Neducesa, Fănel Șoricel.
Recomand Seria Dar motan pentru toți copilașii cu vârsta peste 3 ani (eu i-o citesc lui Marc de când avea 2 anișori), pentru că îl vor îndrăgi tare mult pe acest motan! Haideți să vă spun câteva vorbe despre fiecare carte, iar mai multe sper să descoperiți voi, alături de puii voștri:

Dar motan– este prima carte din colecție, care ni-l introduce pe Dar, motanul de librărie, pe Toto, stăpânul său care îl primește pe motan în dar. Așa se naște numele său: DAR.

În această carte, Dar își caută un loc al său, un cămin. Poposește în cofetărie la Zahar, apoi în florărie la Nuti, dar în cele din urmă simte că cel mai călduros și bun loc pentru el este în librărie, unde Toto îi va fi stăpân. Limbajul folosit este atât de potrivit celor mici, pentru că pe alocuri autoarea strecoară rime captivante și delicioase atât pentru oameni mari, cât și pentru oameni mici.

Dar motan știe– Ce știe Dar motan să facă? Să doaaarmă mult, să lipăie lapte și smântână, să alerge după muște, dar el nu știe încă literele! Hmm, o provocare destul de anevoioasă pentru el pe care o depășește cu multă perseverență, iar cei mici vor fi atrași astfel de jocul literelor haioase, de pofta de învățare și de o calitate foarte importantă: răbdarea. În cele din urmă, Dar va învăța să își scrie propriul nume! Este minunată pentru introducerea literelor majuscule copiilor.

-Știi, cititul e ca un permis de călătorie în toate lumile care sunt, au fost și mai ales pot să fie.

-Mmm… zise pisoiul cu gândul la jucării.

În Dar motan visează, ni se deschide lumea tuturor posibilităților. Citind cartea, le transmitem celor mici un mesaj deosebit: că în vis putem face ORICE și mai ales, că imaginația noastră nu are limite. De aici se nasc frumosul, creativitatea, operele mari, minunile lumii. Dar motan o face, evident, prin multă joacă pe care vă lăsăm să o descoperiți în carte.

Dar motan înoată este cartea pe care i-am citit-o lui Marc înainte să înceapă opționalul la înot de la grădiniță. Dincolo de haiosul personaj care ne încântă de fiecare dată cu pățaniile lui, Dar motan înoată vorbește despre curaj, despre încrederea în sine, despre depășirea temerilor pe care le au copiii. Culmea, lui Dar motan îi place la nebunie să înoate! Ce motan ciudat! Dar ce credeți voi? Stăpânului său, micuțului Toto, îi este tare teamă de apă. Ei bine, motanul Dar îl va învăța în cartea aceasta cum să își depășească frica. Ne credeti dacă vă spunem că am citit-o cu sufletul la gură? Toto ajunge în cele din urmă să iubească apa și să înoate ca un pisoi

Dar motan călătorește este cartea care ne povestește despre Prietenie. Dar Motan călătorește și se rătăcește! Motanul Dar îl va ajuta pe pisoiul Nor, care s-a pierdut de la castelul Bran și astfel cei doi se împrietenesc. Ca să dobândească această prietenie, Dar motan trece prin ploaie și frig. În fond, adevăratele prietenii se întemeiază pe rădăcini puternice, nu-i așa?

-Da, da, spuse Mitanța. Am aflat deja. Vrei să pleci într-o călătorie. Foarte bine… Călătorim ca să găsim ce avem deja și nu știm.

-Cum? se miră motanul cel negru.

-Călătorești ca să afli ce iubești, mai zise Mitanța.

-Îți mulțumesc că l-ai ajutat pe Nor să ajungă înapoi la Castel! mai spuse ea. Ca recompensă, ce te-ar bucura?

-Eu și cu Nor suntem prieteni. E de-ajuns, nu vreau altceva.

Dar motan dăruiește este cartea-cadou perfectă pentru Crăciun. Dar simte ca nu are ce dărui. El nu poate dărui prăjituri așa cum o face Zahar. Nu are nici flori, precum Nuti. Ce poate el să dăruiască? Dar în aventura sa, găsește cel mai frumos dar al lui: îi întâlnește pe Fănel Șoricel și pe familia sa, înfrigurați si neajutorați și le oferă cadourile pe care el le primise de la prietenii săi buni. Da, și despre asta e vorba în fond în Dar motan dăruiește, despre lecția cea mai frumoasă de iubire: a dărui și a fi bun. Iar Dar motan este deosebit de generos, calitate care face cinste oricărei Sărbători.

-E bine să faci cadouri din ce ai. Dar e și mai bine să dăruiești ce știi. Profesorii fac asta în fiecare zi.

-Să dăruiesc ce știu? Cum așa? se miră pisoiul cel negru, cu mustățile încă întinse într-o parte, spre soba unde se vedea grișul cu lapte.

-Dacă știi la ce ești bun, la ce strălucești, vei afla ce anume poți să dăruiești.

Vă mai las câteva imagini și din interiorul cărticelelor, sunt ilustrații minunate, realizate de Emi Balint, uitați cât de frumoase sunt:

Așadar, vi le recomandăm cu drag pe fiecare în parte pentru a le vorbi copilașilor voștri despre valori dragi sufletului: bunătatea, generozitatea, curajul, răbdarea, prietenia. Toate, într-o copilărie a lecturii.
Abia așteptăm celelalte cărți din seria Dar motan, care se coc acum într-un cuptor călduros de creație!
Seria Dar motan o găsiți în cadrul Editurii Nemira pentru copii – Editura Nemi, aici.

*acest articol nu este sponsorizat, ci este pur și simplu o recomandare cu drag din partea unei mame care îi citește unui pui de om despre un motan negru, frumos si norocos.

Marc și Dar
fb-share-icon0