10 prietene au plâns.                 70.000 de mame s-au  strans laolaltă ca să vorbească despre asta. Puterea unei comunități

Așa începe. Așa a început și pentru Atena Boca. Într-o zi, oarecare, când dincolo de scutece, legănat și plânset de nou-născut, această mamă a simțit să scrie. Să vorbească desprea ea, despre ce simte, despre ce o doare. A plâns. A mai venit o mamă prietenă lângă ea. Au plâns amândouă. Apoi au mai chemat una. Și încă una. Și au mai venit încă trei. Și tot așa. Azi sunt 70.000. 70.000 de oameni, mame și tați, părinți care prin puterea lui împreună, schimbă viitorul celor care vin pe lume, ajută, se susțin reciproc, comunică educat și cu blândețe.

Despre toate acestea și putin mai mult am aflat la ediția Digital Parents Talks 21, ultima- cu mare regret din partea mea, căci abia ce cunoscusem această comunitate de oameni frumoși, dar și cu o mare speranță spre înainte că ceva mai frumos și mai durabil se va întâmpla.

De ce să construim o comunitate a reprezentat tema DPT 21, iar speakerii evenimentului au fost:

  • Atena Boca (La primul bebe)
  • Mira Loghin (Lumea lui MOMO)
  • Roxana Domnica (MORE Networking)
  • Adelina Oane (Zen Mommy Village community powered by The Village – Your Family Hub)

Ce am învățat de la mamele acestor comunități puternice

Atena Boca este fondatoarea comunității La primul bebe ce cuprinde astăzi 70.000 de membri activi, cu filiale în 20 de orașe, cu implicări în 24 de campanii umanitare însumand peste 700.000 euro. Sunt cifre și numere reale, nu este magie, sau poate că da. Poate că este și magia unei puteri de a face laolaltă și de a crede în ceea ce faci. O cunoșteam pe Atena din online, dar și din offline de la numeroase evenimente susținute de aceasta. Dar niciodată nu am putut să o ascult atât de aproape, atât de tranșant de sinceră, atat de captivantă.

Atena ne spune că a construit o comunitate prin reguli, prin limite, prin ordine, prin încredere și empatie. Ea subliniază ca în orice grup, sătuc, comunitate este nevoie de existența unor principii clare și de prezența unor oameni care să creadă cu adevarat în ele și care să le respecte întru totul. În caz contrar, roata se oprește la un moment dat și tinde să facă bum. Ea ne spune că această comunitate se construiește pe dureri, nu pe nevoi. Atena și toată echipa acesteia de mame care au muncit cot la cot își aleg membri cu minuțiozitate, insistând foarte mult asupra termenului educație, drept pentru care La primul bebe este prima comunitate din România aleasă de Facebook pentru bursa Facebook Community Leadership Program.

Mulți au criticat-o pe Atena și mulți încă privesc încruntat- da’ ce, Doamne, de ce se acceptă în grup numai oameni care știu să scrie cu cratimă sau corect gramatical? Ceilalți ce au? Atena a argumentat clar și simplu: eu…eu mă consider o persoană educată. Am fost crescută în spiritul și în mediul acestei educații. Așadar, am simțit că pot face treabă doar cu o altă mamă și alta și alta și alta, la fel de educate. Iar argumentul ei m-a convins tocmai prin sinceritate. Nu degeaba cunoaștem zicala „cine se aseamană, se adună”, nu?

Atena a construit comunitatea La primul bebe ridicând cărămidă peste cărămidă. Ne-a spus atât de frumos și sincer: dom’le, să nu credeți că noi stăm, că totul e ușor și roz. Nu, noi mergem și batem la porți, la uși închise. Sunt zeci de mame care își suflecă mâinile zi de zi acolo într-o cămăruță și răspund altor zeci de mame, fie zi, fie noapte. Alergăm, ne spetim, alergăm din nou. Așa am construit comunitatea. La fel ca atunci când în vârf vrei să ajungi și crezi că nu mai poți, e nevoie de o forță vie în tine care să te facă să mai urci înca un pas și încă unul. Apropo, Atena chiar e o femeie care să te inspire. A urcat pe Kilimanjaro! De aceea, spune ea, în două cuvinte, ca să ajungi în varf, acolo sus, e nevoie de empatie și evoluție spirituală. A investit toată energia, timpul, dar cu siguranță azi primește cu mult mai mult. Felicitări, Atena!

Ah, până în 2027, Atena își dorește ca prin campaniile umanitare din cadrul La primul bebe să impacteze viața a peste 1 milion de copii. Îi ținem pumnii și îi trimitem un gând bun.

Adelina Oane este fondatoarea comunității Zen Mommy Village community powered by The Village – Your Family Hub si este un om cald, deschis si cu siguranță….zen 😊

Adelina a pornit sătucul, spune ea, mizând pe două aspecte importante într-o comunitate: siguranța și vulnerabilitatea. Adelina amintește că nu ea reprezintă comunitatea, ci că fiecare membru, fiecare mamă îi dă valoare. Ea vorbește despre experiențe, despre cât de important este pentru un membru al comunității  să se simtă validat, înțeles, ajutat. Adelina accentuează că este primordial să simți că poți ajuta, să simți că poți fi acolo pentru fiecare membru în parte, chiar dacă uneori da, e al naibii de greu și solicitant. Ea spune- noi avem o comunitate mică, dar cu oameni mari. Și asta cred și eu că face din sătucul acesta un grup de sprijin unde mamele pot avea încredere una în cealalta, unde își pot exprima ofurile și unde pot fi ghidate, cu multă voie buna chiar, entuziasm și zen. Uneori, în treaba cu mămicia, chiar e nevoie de acest zen. Adelina se bazează și pe suportul emoțional, fără de care e greu să duci la capăt o comunitate. Ea pariază pe loialitate nu doar între membri, ci și între liderii comunității, pe într-ajutorare și puterea lui a fi acolo, atunci când e nevoie.

Comunitatea Zen Mommy Village își face simțită prezența și în offline prin organizarea unor iarmaroace cu de toate pentru copii (chiar le recomand cu drag, noi am participat la ultimul și piciul a fost încântat). Este vorba despre evenimentul Iarmaroc Zen. Adelina Oane este implicată și în inițiativa civică Grow Up Romania, proiect ce își propune să transforme Bucureștiul într-un oras cât mai aproape de și pentru copii. Good job, Adelina și te urmărim cu drag!

Mira Loghin este mama proiectului Lumea lui Momo. Mira este o prezență cu desăvârșire fermecăoare. Are de toate: esență, căldură, iubire. O simți din voce și din omul din ea. Vorbește dulce, vorbește atât de frumos și din suflet. Ea ne-a spus că nu s-a gândit la o comunitate când a început să dea viață și să construiască lumea lui Momo. Își dorea ceea ce ne dorim fiecare dintre noi. Să fim lângă ai noștri. Să avem și timp și de-ale gurii și de toate să le oferim. Să fim mai mult lângă ei, să îi ascultăm, să ne jucăm cu ei. Asta voia. Așa a dat naștere acestei lumi. O lume care se rupe de cuibul online și are curajul să întemeieze o comunitate și în offline.

Lumea lui Momo e despre copii, despre tabere în natură, despre mers desculț în iarbă, despre mâncat cu gura până la urechi direct din cratiță, despre sărit în bălți și atins natura cu tot ce are ea mai frumos și mai bun de dat. Este despre conectare între copii și ai lor părinți, despre regăsirea copiilor din noi, adulții, care uităm cum e cu joaca și cu viața fără griji. Lumea lui Momo oferă familiilor un timp de neprețuit prin ateliere, tabere, joc și joacă. Este multă culoare în acea lume și merită cu siguranță să le-o facem cunoscută copiilor noștri. Mira ne spune că s-a dedicat acestui proiect trup și suflet și prin asta, amintește ea, se creează frumosul și se împlinesc așteptările.  Mulțumim pentru inspirația care ești, Mira! Și cât mai mult soare să lumineze lumea lui Momo!

Roxana Domnica este fondatoarea comunității de antreprenori M.O.R.E. Networking și m-a încântat nu doar prin faptul că ne-a povestit despre a sa comunitate, unde a primat succesul colectiv, ci nu cel individual, ci și prin prezența și prin puterea de a convinge să te destăinui. Roxana a făcut cu noi un exercițiu extraordinar. Ne-a intrebat prompt și pe șleau: ce pot să fac pentru tine? Cu ce pot să te ajut? De ce anume ai nevoie de la mine și de la oamenii de lângă tine? Asta, zic eu, înseamnă a fi lider, înseamnă a iubi oamenii, înseamnă a crea cu adevărat și a crede într-o comunitate. Ne-a ascultat pe fiecare în parte, ne-a pus punctul pe I, ne-a pus pe gânduri, ne-a dat răgaz, ne-a oferit un mic ghid și sfaturi de moment, dar la care să te gândești mult, pe mai târziu.

Roxana știe de unde să te ia și unde să te aducă. Așa a construit și propria comunitate. Ea a subliniat că într-o comunitate nu mai este vorba doar despre ea, ci despre fiecare în parte, despre nevoia fiecăruia și cum face ea să intervină atunci când această nevoie nu-și mai cunoaște direcția. Roxana, ești un om cu verticalitate, îți multumim pentru toate ponturile și încurajările!

Ana Nicolescu, fondatoare Parenting PR, îți mulțumesc pentru că mi-ai oferit șansa de a mă integra în comunitatea DPT. Felicitări pentru tot timpul, energia și eforturile constante de care ai dat dovadă.

Puterea lui Împreună

*Sponsorul evenimentului a fost Cartier Hub, spațiu pentru antreprenori și pentru comunitatea din Drumul Taberei, iar partenerii evenimentului au fost cunoscutul brand românesc Artesana (însăși Alina Donici, fondatoarea acestuia a vorbit cu multă sinceritate despre ce înseamnă a crede în comunitatea și în brandul creat, felicitări!), dar și Chiftelarie (wow, jur că nu știam că există așa ceva, e absolut de-li-cios și trebuie să-ncercați fă-ră-dis-cu-ți-e).

Chiftelărie
Artesana cu toate bunătățile ei au fost devorate de Micul Marc nu înainte să ne jucăm de-a ferma și …de-a toate cele. (Arhivă personală)

Cu drag și inspirație,

K.

Text: Karina Simion

Foto credit: Mihai Răitaru

fb-share-icon0