Mare de martie- O zi în Constanța și ce am făcut

Mare de martie 

Marea de martie. E nudă, e frumoasă, e liniștită. 

E așa cum trebuie să fie. Așa cum ar trebui să ne fie sufletele după orice tunete. 

Marea în martie e cosmos pe pământ și e puțin de poezie. Marea în martie e nici prea rece, nici deloc caldă, e echilibrul cerului și al valurilor.

Mare nudă

Călătoria 

Am plecat de acasă cu trenul spre Constanța. Noi nu avem mașină și chiar ne-am bucurat că am făcut doar două ore. De la gară am luat autobuzul 243 (3-4 stații) spre Hotelul Ferdinand unde am fost cazați o zi. Autobuzul oprește în stație lângă hotel. 

Am avut o surpriză placută. De fapt două. Deși aveam check-in la ora 14, ne-au primit de la ora 12. În schimbul unei camere duble pe care am rezervat-o, ne-au oferit un apartament (aici trebuie să spunem: mulțumim, pici!). 

Cazarea 

Ce ne-a plăcut la hotel: 

  • faptul că era foarte bine încălzit. Nouă ne place să stăm “în chiloți” atunci când mergem undeva și aici chiar puteai să stai așa;
  • mâncarea de la restaurantul hotelului, foarte gustoasă și cu prețuri în regulă. Noi am comandat la prânz: supă, pui shangai&cartofi gratinați cu smantână& o salată grecească. Am mâncat la gramadă (noi resturi, Marc prioritar, dar de obicei el ajunge să mănânce precum un șoricel, nu prea le are cu mâncarea); 
Prânz la Ferdinand
  • faptul că aveam halate de baie pufoase în cameră. Știu că e ciudat că menționez acest lucru, dar de obicei noi nu ne răsfățăm la cazări cu așa ceva. 
  • apartamentul era din punct de vedere al suprafeței ca apartamentul de acasă (și aici ghiciți cine a dat o stea în plus, da, Micul, căci s-a jucat prinselea și de-a v-ați ascunselea în largul său);
Ne jucăm orișiunde
  • locul în care este amplasat hotelul. Treci drumul, cobori (câteva, mai multe) scări și ajungi pe plajă. Adică foarte aproape. 
  • personalul hotelului este foarte amabil (doamna de la bucătărie și cea care făcea curat chiar s-au jucat cu Marc). 

Ce nu ne-a placut? 

Felicitări, Hotel Ferdinand, ați luat FB la tot.

Și ce am făcut… într-o zi de martie la Constanța? 

După cum s-a înțeles în descrierea de început, până să ne cazăm, am coborât (de unde este hotelul sunt scări înspre plajă) să vedem marea. 

Nu mai spun nimic, vă arăt. 


Pe unde ne-au mai dus picioarele&piciorușule? 

Vă schițez puțin și cum a fost ziua noastră, ca să știți cum ne-am organizat ( sau nu 😊 ) cu timpul și cum ne-am programat vizitele. 

După ce am văzut marea (în jurul orei 12), ne-am întors la hotel și am servit prânzul. Micul încă doarme la prânz, prin urmare ne-a prins bine tuturor drumul și marea se pare, întrucât am dormit ca boierii trei ore la prânz. 

Ne-am trezit și pregătit pentru vizitat în jurul orei 18. Am pornit pe jos spre Centrul vechi al Constanței. Vi-l recomand. Noi ne-am plimbat cu iz de ploaie pe haine, dar mi s-a părut atât de frumos să vizitez orașul și cu această haină de primăvară. 

Prin urmare, bifăm:

-Centrul vechi al Constanței unde întâlnim Piața Ovidiu și statuia lui Ovidius; 

Piața Ovidiu
Ovidius

-Moscheea Carol I (era închisă, nu am putut să o vizităm, dar am înțeles că din vârful ei, daca veți urca vreodată, se vede marea toată, iar peisajul e frumos);

Moscheea Carol I

-vestitul Cazino, vă las să îl priviți și cu vreme de martie, mie chiar mi-a rămas în amintire, se pare că marea e frumoasă mereu; 

Parte din România

-Farul genovez.

Lumina dintre mări

A doua zi, duminică, noi ne-am și întors acasă, așa că activitățile au fost restrânse. După ce am servit micul dejun (doar noi doi, pentru că Omul a avut curs de predat, noi de fapt am venit în interes de trabajo, dar să ne iertați păcatele), am rămas cu Micul singură pentru câteva ore. 

Uneori e atât de drăguț (am mâncat fără să-mi stea mâncarea în gât) 🙂

Aproape de gară am dat de un parc și ne-a plăcut mult, am stat și ne-am bucurat de Mărțișor printre culori. 

Copilărie

Am mai văzut încă o dată marea. Trebuia să îi spunem rămas bun, nu? Și pe curând (sper!).

Pe curând, mare albastră!

Am mers și până în mall-ul Vivo, pentru că Omul dorea să vizităm Muzeul Sensului, dar se închisese definitiv cu o zi în urma, prin urmare, Mic s-a distrat în “tiribombe”.

Dacă muzeu nu-i, trăiască “tiribombele”

Bilanț și lucruri bine de știut

-nu ne-am organizat bine cu somnul celui mic (de exemplu, la plecare check-in-ul era la ora 12, el dormea la 13. Cei de la hotel au fost amabili și ne-au lăsat până la 13, însă de la 13-16 am plătit 20 lei/oră)

-ora de întoarcere a trenului era 18:50, însă (aici neavând cum să anticipăm) a avut întârziere 40 de minute. E mai greu cu un pici când îi depășești ora de somn, de aceea recomand să nu luam întotdeauna bilete la ultima oră.

Cheltuieli

-190 de lei Cazare pentru 1 noapte la Hotel Ferdinand (3 stele, lângă mare, dar atenție, suntem în luna martie) pentru noi doi și un copil de doi ani (soțului i-a fost decontată o mare parte din sumă, oarecum de aceea ne-am permis și pentru suma aceasta în schimbul camerei duble ni s-a oferit un apartament) + 60 lei cele trei ore extra; 

Bilete Tren

-134 de lei de persoană dus-întors; aici menționez că la întoarcere am găsit locuri doar la clasa I, biletele la dus au fost la clasa a II-a, cum călătorim de regulă. (Omul a avut acoperit costul, prin urmare am plătit doar pentru mine, iar Micul nu plătește bilet încă 😊 ) 

Mâncare și plăceri

-Două prânzuri și două cine: 210 lei;

-Tiribombele lui Marc: 30 de lei.

Transport

-10 lei taxi (pentru că mi-am pierdut ghiozdanul cu toate cele în RATC și am luat rapid un taxi pentru a prinde din urmă autobuzul, din fericire am găsit ghiozdanul pierdut);

-6 lei pentru 4 bilete RATC. 

Ponturi bune de știut

Vă puteți descărca de pe Appstore aplicația Mobilpay wallet unde puteți achiziționa direct prin telefon bilete la RATC + alte informații utile, precum plăți utilități, reîncărcat cartele, donații, transport etc (nouă ne-a fost la îndemână și funcționează rapid, decât să stai pe la cozi sau să pierzi timpul. Practic cumpăram biletele cu telefonul odată ce ne urcam în autobuz). 

Merită marea în martie? 

Noi spunem DA

Nu voia să mai
plece de lângă mare

Dacă v-a plăcut călătoria noastră în Constanța, vă invit să îmi scrieți în comentarii ce ați mai vizitat / vizita în oraș și unde v-ar plăcea să călătoriți scurt, în 3 (sau 4 🙂 ). 

Cu prietenie și la cât mai multe amintiri, 

K.

Poze: arhivă personală

fb-share-icon0