Nu am știut ce înseamnă un copil până să se nască al meu – 10 răspunsuri despre sănătatea copiilor noștri de la un medic pediatru (P)
Nu am știut ce înseamnă un copil până să se nască băiețelul meu.
Vreau să vă spun că ba chiar am fost bonă la câțiva copilași la care mă duceam aproape în fiecare sfârșit de săptămână, fie îi învățam limbi străine, fie îi îngrijeam: Erica, Sara, Carla.
Dar nu am știu ce înseamnă complet, în lung și-n lat, în toate prăpastiile sufletului, un copil.
Nu am știut.
Am citit cărți. M-am dus la cursuri cu moașe. M-am uitat la filme. Am vorbit cu prietene care deja aveau copii. Degeaba. Până să îl văd, să îl aud, să îl strang în brațe pe copilul meu, habar nu am avut ce înseamnă un copil.
Lumea lor. Blândețea lor. Vulnerabilitatea lor.
Emoțiile lor.
Nu aveam habar de nimic.
Desigur, m-au ajutat și acele cursuri la ceva, știam cum să îngrijești un copil.
Dar nu știam cum să îl fac să nu mai plângă. Nu știam cum să îl fac să doarmă.
Nu știam cum să îl fac să nu îl mai doară.
Nu știam cum să îl fac să nu-mi străpungă prin tot corpul și să-mi scoată afară din mine vinovăție, incapacitate, groază.
Pentru că pe lângă toate frumusețile lumii ce le aduce un copil, el vine și cu această uimire pe umerii noștri.
Doamne, am adus pe lume un copil!
Și aici e cel mai mare șoc pentru noi.
Trebuie să îl țin sănătos.
Dar poate uneori nu depinde de tine și nu ai ce face.
Trebuie să îl cresc blând.
Dar toate regulile alea și tot ce citești nu funcționează în fața emoțiilor tale.
Trebuie sa am grijă de mine, ca să pot să am grijă de el.
Da, da, știi teoria perfect, dragă mamă, dar uiți fix în primul moment în care îți ții copilul în brațe, de toate acestea.
Știi de ce?
Pentru că responsabilitatea și iubirea pentru un copil sunt uneori acaparatoare. Te sperie. Pe cât de mare și puternic te fac să te simți, pe atât de mic și lipsit de forță vei fi uneori.
Pentru că asta este în fond un copil.
Puterea și slăbiciunea unui părinte.
Extazul despre care vei vorbi la fiecare pas și în fiecare zi, dar și disperarea pe care o să o încerci să o alungi înspre colțurile inimii tale.
Și cel mai îngrozitor, da, da, dragă mamă și dragă tată, asta ți se va părea: că acest copil al tău pe care îl țineai la început între două brațe, apoi în cârcă, apoi de mână, îți va fi toată viața un cristal pe care tu să-l cureți, să-l faci să strălucească până când îți va da voie. Și cel mai dureros în toată treabă asta va fi faptul că în absolut fiecare zi a ta pe pământ vei avea grijă ca acest cristal să nu se spargă. Pentru că e cristalul căruia tu i-ai dat viață. Divin. Unic. Al tău copil.
Și în toată această fragilitate, o să avem de luptat, dragi părinți. Vor veni oameni care uneori nu-i vor face bine. Întâmplări care o să-l pună la încercare. Boli în fața cărora te vei simți incapabil, iar asta nimicește un părinte.
Pentru această fragilitate a copiilor noștri, pentru că le suntem datori cu grijă, le suntem datori așa cum îi ești unui cristal pe care-l ții strâns în palma ta, am vrut să vă las aici câteva întrebări și răspunsuri despre sănătatea copiilor noștri. Unele dintre ele sunt lucruri banale, altele foarte simple, de unele poate nici măcar nu ați auzit, iar prin altele ați trecut.
Am primit invitația de la Sun Wave Pharma de a vă prezenta suplimentele lor alimentare. Printre ele se află suplimente foarte cunoscute și pe care fiecare dintre noi cred că le-am folosit în cazul copiilor noștri: vitamina D3, probiotice, suplimente imunitare, soluție salină 3% (cum este de exemplu, Respisun, pe care îl folosim în cazul aerosolilor).
Pentru că nu am vrut să vorbesc doar din experiența mea alături de Marc, l-am consultat într-un interviu onest și foarte bine explicat pentru voi, pe medicul specialist pediatrie Giosanu Constantin, în care eu am foarte multă încredere, despre toate aceste suplimente, despre dacă e bine și când e bine să le întrebuințăm pentru copiii noștri.
Fiind o autoritate avizată, domnul doctor vorbește în primul rând ca medic pentru copii, dar și în numele multor părinți ai pacienților săi.
Vă rog să citiți aceste informații și să le păstrați la nevoie, cred că orice părinte are nevoie să le cunoască întru îngrijirea copilului său:
Interviu cu medic specialist pediatrie, alergologie și imunologie pediatrică
Dl. doctor, ca mamă de băiețel în colectivitate, la 4 anișori ai săi, aș dori să cunosc mai multe despre anumite suplimente alimentare, pe care, vă spun sincer, uneori am ezitat să i le dau copilului meu.
Aș vrea să îmi oferiți informații cât mai clare și concise, încât să ajungă la câți mai mulți părinți care să le găsească utile și să îi îndrume și ghideze în alegeri sănătoase pentru puii lor de oameni.
Poate multe dintre voi aveți un bebeluș pe drum.
Sau poate unele dintre voi începeți cu cel mic primul an de creșă sau de grădiniță. Sau poate pur și simplu vreți să știți ce e mai bine și sănătos pentru copilul vostru.
Așa că veniți cu mine și stați cu noi, să ascultăm îndrumările dl. Giosanu Constantin, medic specialist pediatrie, alergologie și imunologie pediatrică.
Astfel, prima mea întrebare este:
Am un copilaș care abia a intrat în colectivitate. Toți ceilalți părinți din jur mă atenționează că cel mic va sta mai mult acasă decât la grădiniță.
Este normal să fie așa? Sau înseamnă că am făcut ceva greșit și în cazul în care copilul meu răcește foarte des, are probleme de imunitate?
Sunt statistici doar. Este normal să fie așa și nu ați greșit cu nimic, însă pentru București si orasele mari este valabil acest lucru. Pentru cineva care trăiește la sat, de exemplu, nu mai vorbim despre îmbolnăviri atât de dese.
Copiii care au probleme de imunitate vor avea multiple infecții virale și înainte de intrarea în colectivitate. Un copil care începe grădinița și începe să răcească des nu înseamnă ca are deficiențe imunitare, ci înseamnă că trăiește într-un mediu aglomerat, într-un mediu mult mai poluat, cu o circulație și densitate mai mare a oamenilor. Densitatea populației, poluarea, aglomerația, construcțiile, cimentul, toți aceștia sunt factori care duc la un mediu favorizant pentru declanșarea unei viroze. De aceeea, cei care locuiesc la sate, unde vorbim despre locuri neaglomerate, nu se îmbolnăvesc atât de des precum cei care trăiesc în orașele mari și foarte mari. Desigur, aici intervine și responsabilitatea unității de învățământ care primește copilul în colectivitate să țină cont și să respecte o triere cât mai corectă, conform contractului și regulamentului.
Cu toate acestea, aș vrea să știți faptul că pentru un copil, viroza are ca rezultat dobândirea unor anticorpi naturali care îl ajută într-un anumit fel să își formeze imunitatea.
51% dintre copiii sunt sănătoși tun la naștere, însă depinde foarte mult de mediul în care trăiesc, mâncarea pe care o consumă, locurile pe care le frecventează copilul sau frații din familie aflați deja în colectivitate, în declanșarea unor îmbolnăviri mai dese.
Ajută în acest caz suplimentele de imunitate? Dacă da, cum mai concret? Care sunt beneficiile lor? Dar riscurile?
Suplimentele de imunitate, da, ajută în situațiile post infecții virale: dacă un copilaș cu o viroză puternică a slăbit în urma acesteia, nu mănâncă la fel ca înainte, nu mai ia în greutate și în acest moment va lua un supliment de imunitate (care nu este medicament, apropo) și se reface în urma acestuia, atunci da, suplimentul imunitar a avut numai beneficii pentru acest copil. De ce? Pentru că i-a refăcut corpul, i-a reîntors apetitul la viață și i-a permis să se reintegreze în colectivitate. Atunci da, vorbim de beneficiile suplimentelor imunitare în aceste tipuri de situații.
DAR
Există și cazuri în care se administreză aceste suplimente imunitare, de multe ori în mod greșit, repetat, iar copilul nu își revine, asta însemnând că trebuie căutată o altă cauză a întârzierii revenirii la o stare de sănătate normală, nu neapărat încercarea de a trata prin suplimente.
O viroză durează de obicei între 5-7 zile în cazul unui copil. Apoi mai urmează încă o săptămână necesară organismului pentru refacerea cu forțele proprii. După aceste 7 zile, corpul însă nu mai are nevoie de suplimente sau de medicamente. De aceea sfatul meu este ca suplimentele imunitare să nu fie administrate preventiv (nu mai mult de o dată pe an în cazul în care le oferim fără prescripție medicală). Însă dacă un copil are anumite deficiențe constante în urma unor analize, atunci, desigur, la indicația medicului, aceste suplimente imunitare pot da roade.
În ceea ce privește riscurile acestor suplimente imunitare ele sunt destul de limitate. Am vorbi aici de copilașii cu intoleranțe/alergii la unul dintre componentele suplimentelor. Ce se va întâmpla mai concret? Se supraîncarcă sistemul digestiv cu aceste componente la care copilul este alergic sau poate deveni alergic cu timpul.
Vitamina D. O administrăm copilașilor încă de la naștere. Până la ce vârstă continuăm să o administrăm și când? Ce beneficii aduce aceasta pentru organismul copilului? Care sunt riscurile în cazul în care nu o administrăm?
Haideți să o luăm cu începutul. Vitamina D este recomandată zilnic minim până la 2 ani ai copilașului. Mai este recomandată de la 2 ani la 4 ani doar pe timpul lunilor de iarnă. Însă de la vârsta de 4 ani recomandarea mea este ca vitamina D să fie administrate doar în urma analizelor, dacă este cazul sau în cazul în care medicul constată că alimentația este săracă în alimente ce conțin vitamina D (lactatele în special).
Ca beneficii importante, trebuie să cunoașteți că vitamina D are efect imunomodulator și imunostimulator (mai ales in cazul copiilor alergici), dar, repet, administrate într-un mod corect și într-un dozaj corect. Riscurile care pot apărea în cazul neadministrării totale a vitaminei D sunt: lipsa fixării calciului în oase, osteoporoza la vârstă adultă, sensibilitate la răceli și viroze încă de la vârste foarte mici.
Probioticul, aliatul antibioticului.
Domnule doctor, va rog să îmi spuneți în ce situații chiar suntem nevoiți să oferim antibiotice copilului. De multe ori, când Marc al meu trecea în răceală după răceală fiind în primul an de creșă, am administrat de câteva ori antibiotic, fără să stăm pe gânduri, bineînțeles, la recomandarea medicilor din camerele de gardă de la urgențe. Asta, pentru că mergeam cu el în urgență cu febră mare.
Dar temerea care mi-a rămas este că nu știu cât de bine am făcut. În acest caz, când ne confruntăm cu o răceală, dăm antibiotic sau nu? Dar probiotic? Este acesta un „TREBUIE” pe lângă antibiotic?
Bun, haideți să vorbim în funcție de cazuri.
Dacă avem un copilaș care prezintă diagnostic precum otită purulentă, amigdalită acută sau pneumonie, atunci trebuie antibiotic. Sunt numeroase camere de gardă unde se pot efectua analize de sânge, care completează diagnosticul constatat de medic la consultul fizic. Acolo se poate constata o infecție bacteriană, iar în acest caz este nevoie de tratarea cu antibiotic. Ce vă sfătuiesc eu aici să faceți în calitate de părinte? Consultați întotdeauna, dacă nu vă simțiți convinsă, și medicul pediatru care îl monitorizează pe copilașul dumneavostră, pentru că el are deja un istoric și mai multe date la îndemână pentru a lua decizia corectă.
În cazul administrării de antibiotic, da, se recomandă probiotic, pentru că antibioticele distrug bacteriile bune din intestine. Vorbim de complicații în cazul neadministrării de probiotic, precum: diaree trenantă, dismicrobism intestinal, adică dezechilibre ale florei intestinale și chiar și inflamații intestinale care favorizează în timp alergii alimentare.
Și haideți să vă explic mai bine mecanismul:
Probioticul favorizează dezvoltarea bacteriilor bune. Bacteriile bune iau proteina pe care o mănâncă copilașul și o digeră și se decompun la nivelul intestinului, astfel proteinele nu trec întregi prin bariera mucoasei intestinale și nu produc alergii în viitor.
Însă dacă flora intestinală este distrusă de cure repetate de antibiotic și nu e refăcută printr-un probiotic, atunci proteinele acelea trec nedigerate prin intestinul copilului, adică întregi și atunci crește potențialul de a dobândi alergii/intoleranțe alimentare.
Totodată, probioticul nu trebuie luat preventiv de multe ori. Dacă se administrează o dată la șase luni este în regulă, însă administrat în exces, el poate dăuna, prin supradezvoltarea unor tipuri de colonii bacteriene, care vor începe să facă rău la nivelul florei intestinale.
Desigur, să nu exagereze cu același tip de probiotic de prea multe ori, să se alterneze și cel mai bine, dragi părinți, urmăriți simptomele copilului! Dacă după administrarea unui probiotic apar dureri de burtă, diaree, balonare, înseamnă că acel probiotic nu este potrivit pentru copilul dvs., chiar dacă el a funcționat de minune pentru alt copilaș. Simptomele copilului contează foarte mult, ele sunt baza, de aici decidem și ne orientăm.
Ce beneficii are un probiotic pentru organismul unui copilaș?
Reiau, pe scurt:
– Colonizarea cu bacterii bune ce refac flora intestinală, refacerea florei intestinale Echilibrul între tipurile de colonii bacteriene
– Refacere mai rapidă a coloniilor de bacterii după o infecție intestinală
– Bacteriile bune ajută și la producția de anticorpi la nivel intestinal, dar și la digestia alimentelor
– și, mă repet: sunt bune, dar nu luate în exces.
Vă rog să îmi spuneți dacă este adevărată aceasta afirmație sau să îmi oferiți părerea dumneavoastră despre ea.
Daca ofer probiotic pe termen lung copilului, practic nu îi mai permit organismului său să lucreze singur, ci, ajutându-l, de fapt, îl lenevesc și astfel, el nu va ști ce trebuie să facă și cum să se apere în momentul în care încetez administrarea probioticului.
Nu. Nu este adevărată afirmația. Nu lenevim organismul prin administrarea de probiotice și nici nu îl încetinim. Dacă administrăm pe termen lung probiotic, fie supraîncărcăm flora intestinală cu anumite tipuri de bacterii rezultând un dezechilibru, fie se pot produce chiar infecții.
Dar dacă administrăm probiotic o lună și apoi vom face trei luni pauză, nu este greșit.
În ceea ce privește lenevirea, ca exemple pot fi următoarele: lenevirea copilului poate apare atunci când după 3 ani încă se oferă mâncare pasată sau în cazul folosirii supozitoarelor pentru constipție în mod frecvent.
Ce facem când cei mici acuză dureri în gât? Cum credeți că este mai bine? Putem apela mai întâi la leacuri mai băbești (lămâie, ceai) sau este indicat să administrăm din prima un spray care să amelioreze aceste dureri în gât?
Înainte se dădeau leacuri băbești, dar nu existau atâtea viroze.
Există pe piață multe spray-uri și medicamente în acest sens, dar, da, este recomandat să se ofere mai întâi cele naturiste (cele etichetate ca suplimente). Dacă după 3 zile, simptomele încă persistă, atunci trebuie consultat medicul.
Aerosolii. Veșnicii domni muci de care nu scăpăm în momentul apariției răcelii. Știu că este un subiect nu foarte drăguț la auz și la văz, dar fiecare părinte s-a confruntat cu asta, așa că aș dori să știu cum recunoaștem gravitatea secrețiilor nazale? Când se recomandă aerosolii? Cu ce facem acești aerosoli în primă instanță?
Aerosolii se fac doar la indicația medicului. Preventiv se poate folosi apă de mare și ser fiziologic, însă aerosolii nu se fac de la primele simptome ale bolii.
Dacă răceala persistă, la indicația medicului se va prescrie soluție salină 3% pentru inhalații.
Iar despre secrețiile nazale, 😊 avem așa:
Transparenți, apoși care în primă fază se drenează mai ușor, iar riscul de complicație spre otită e mai mic.
Galbeni-verzui sunt de obicei cei apoși suprainfectați bacterian, care sunt mai greu de drenat, de curățat și cu risc mai mare de evoluție către otită.
De aceea se recomandă inițial spălătura secrețiilor nazale cu mult ser.
Dacă nici atunci nu se scapă “de muci”, după izolare la domiciliu 3-4 zile, curățarea nasului de 3-4 ori/ zi, atunci se recomandă consult pediatric, exudate nazale și chiar și teste nazale (recomandate de medic) special concepute pentru anumiți viruși.
Totodată o altă problemă a “mucilor care nu trec” poate fi orice altă sursă externă: alți frați aflați în colectivitate, de exemplu.
Știu că Respisun este mult mai tare decât serul fiziologic clasic. De multe ori, soțul meu era temător cu privire la acest ser și nu voia să îl administram celui mic. Ulterior, noi l-am folosit la cel mic, pentru că nu scăpam nicicum de secrețiile nazale și putem spune că și-a făcut treaba.
Ce beneficii are Respisun pe lângă un ser clasic? Dar riscuri, sunt cunoscute acestea?
Cu aerosoli, soluția salină de 3% are beneficii importante pentru bronșiile copilului. De asemenea, reduce inflamația bronșică, fluidifică secrețiile nazale, le descompune ca să poată fi drenate mai ușor în exterior. Soluția salină 3% are și efecte terapeutice, conform studiilor, similar altor medicamente inhalatorii, deși aceasta nu este un medicament.
Un sfat de sănătate din partea dumneavoastră pentru mamele și tații care ne citesc acum.
Mă pricep mai bine la răspunsuri, cred 😊 dar îi rog mult pe părinți să meargă la control și monitorizare pediatrică cu copilașul măcar o dată pe an.
Conform protocoalelor pediatrice, se recomandă urmatoarele: până la un an consult lunar, între 1-2 ani o dată la 3 luni , de la 2 la 5 ani o dată la șase luni.
Eu le recomand mereu așa pacienților mei care vor să efectueze evaluările periodice recomandate: luna asta propuneți-vă sa recoltați analizele, apoi peste câteva luni un control oftalmologic, apoi ORL și așa mai departe. și mai ales, mergeți la un pediatru care să vă ofere indicații pediatrice personalizate copilului dvs.
Știți de ce vă rog să mergeți cu copilașii la control?
De ce dl. doctor?
Pentru că orice defect descoperit si tratat la vârstă fragedă costă de 10 ori mai puțin decât dacă îl descoperim la vârstă adultă. Și nu mă refer doar la bani. Ci la timp, la durata tratamentului, la timpul de refacere a sănătății copiilor.
Să fiți sănătoși!
Mulțumim, dl. doctor Giosanu pentru toate informațiile!
Sper să vă fie utile aceste informații pe care vi le-am oferit în cadrul acestui interviu, iar dacă în viitor veți avea nevoie de aceste suplimente, desigur, sub îndrumarea medicului pediatru al copilașului vostru, eu vă pot spune că la noi a funcționat de fiecare dată Respisun. Atenție! A nu se confunda întrebuințările acestuia cu cele ale unui ser fiziologic normal (nu îl folosiți pentru curățarea ochilor bebelușului, de exemplu, pentru că acesta are mult mai multă sare decât un ser clasic, de aceea el se folosește doar cu prescripție de aerosoli!).
Vă las aici de asemenea o scurtă descriere personalizată a fiecărui supliment:
Respisun– soluție salină hipertonică 3%, eliberează căile respiratorii și elimină mucusul. Mai multe detalii puteți citi aici.
Vitamina D3 – Soare pentru toți- vitamina D3 din sursă vegetală, menține funcționarea normală a sistemului imunitar și muscular. Mai multe detalii despre ea, aici.
Rino Sun spray – soluție hipertonică pentru reducerea durerilor în gât ale copiilor, îmbunătățește apărarea locală și accelerează procesul de vindecare. Mai multe detalii despre el, aici.
Imunice – formulă cu Wellmune (stimulează imunitatea), colostru, zinc, vitaminele C și D, probilac (-2′- FL componentă a oligozaharidelor din laptele uman)- contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar, la reducerea oboselii. Mai multe detalii despre acest supliment, aici.
Bio-Sun Instant – probiotic ce reface flora intestinală proprie, conține 4 tipuri de bacterii selecționate, asigurând un aport de microorganism vii florei intestinale. Mai multe informații despre el, aici.
Toate produsele prezentate în cadrul acestui articol pot fi consultate cu medicul pediatru al copilașilor voștri (chiar vă rog mult!) înainte de administrare și le găsiți pe site-ul Sun Wave Pharma, aici .
Vă mulțumesc că ați stat cu mine până la final și să fiți sănătoși!
Credit foto: pexels.com/ istockphoto.com/ arhivă personală