Lăsați-le pe mamele abia născând să-și alăpteze puii, dacă asta simt

Nu știu dacă e un prost obicei al meu sau nu, însă mereu mă leg de cărțile pe care le citesc.

Astfel, vă povestesc și vouă. Citesc această carte și dau de acest fragment.
Îngheț.
Și-mi amintesc tot.
În gând, în inimă, în corp, în mine toată.
Îmi vine să-mi apăs dinții-n limbă până să-mi dea sângele. Îmi vine să urlu, să lovesc ceva. Îmi vine să îmi înghit amintirea a tot.

Vă rog eu mult, dacă știți, dacă aveți în preajmă proaspete mame, lăsați-le să alăpteze dacă asta își doresc. Nu e nimic pe lume mai crud decât acest sentiment al înfrângerii pe care îl poate simți o mamă care își dorește să își alăpteze puiul și în cele din urmă renunță.

E un sentiment care te sfâșie până-n carne, în măduvă și dincolo de ea. Daca l-ai simțit, vei înțelege.

Îmi amintesc și acum când mi-a zis prima oară, el, omul meu, mâna mea dreaptă, tatăl copilului meu, simplu, tranșant, banal:
Dar de ce nu îi dai lapte praf?

Probabil eram obosită. Abia mă mai țineam în picioare. Mă chinuiam să-mi duc dorința la capăt și știu că poate el avea în fața un dureros tablou și de-aceasta mi-o fi spus-o.

Sau o altă mamă căreia i-am cerut sfatul: dar nu cred că are nimic puțin lapte praf. (Nu, nu avea, dar cum rămânea cu ceea ce-mi doream eu? Eu pentru el, pentru al meu nou-născut?)
Sau alta: sigur nu faci ceva bine. Te mulgi prea mult. Nu-l pui la sân destul. Mai încearcă, nu renunța.

Intervin aici să vă menționez că nu am nimic împotriva hrănirii cu lapte praf, dar eu îmi doream enorm să îmi alăptez copilașul. Voiam să-i simt fața pe sânul meu, să-i simt mânuța cum apucă sânul, cum se satură, să-l văd împlinându-se de la mine. Asta am simțit. Nu acuz mamele care oferă lapte praf, este alegerea și situația fiecărei mame și intenția nu mi-e de a crea judecăți.

De ce nu îi dai lapte praf?
Așa mi-a zis Omul.
Este un sentiment umilitor pentru o mamă abia născând. Mi-e atât de greu chiar și acum, la doi ani distanță de atunci, după aproape doi ani de alăptare la sân, după înțărcare, să vorbesc despre asta, să o exprim negru pe alb.

Știți ce simte o mamă când alăptează? Știți ce înseamnă acea dorință a ei mai puternică decât orice și oricine?

Pentru mamă, dorința de a alăpta e dorința de a se răzbuna cu propriul corp, de a duce la capăt nașterea pruncului, de a se oferi cu totul.

Contradicția aceasta atât de sugrumantă între a te durea sânii până în pânzele albe, a fi în tumultul unei refaceri atât interioare, cât și la suprafață, căci ai încă tăietura dintre picioare zvâcnind viu, durerea de a te așeza și totuși putința de a simți iubire și fericirea la înălțimi de neatins atunci când îți vezi fărâma din tine sugând la pieptul tău e ceva… de nespus în cuvinte.

Sânii care dor și sânii care te bucură.
Dorința aceea de a nu da greș.
Chinul de a încerca aproape din oră în oră.
Mintea explodând de gânduri. Daca nu vrea? Dacă laptele meu nu e bun? Dacă n-am destul? Dacă nu se îngrașă? Dacă e prost laptele meu? Și toate duc la adâncire și prăpastii.

Vă mai rog o dată, lăsați-le pe mamele care simt aceasta, să alăpteze.
Nu le mai spuneți: de ce nu îi dai lapte praf?;
dă-i un biberon, dormi și tu două-trei ore și îți revii după;
n-a murit nimeni din lapte praf, sunt atâția copiii pe lume care beau lapte praf;
hai, măi, că n-are nimic, și eu am fost crescut cu lapte praf.

Și ce dacă?
Și ce dacă?
Și ce dacă?

Lăsați mamele abia născând să facă ceea ce simt. Nu le năruiți lumea aceasta atât de sensibilă. Vă rog nu o faceți.

Dincolo de cei doi sâni lăptoși ai mamei pe care o puteți înfrânge și descuraja prin simple vorbe, stă un piept de mamă, o inimă între coaste. Nu o franjurați. Îi va rămâne acolo în ea, adânc și înfipt, un gol.

Un gol pe care ani la rândul îl va umple ea cu un lapte cald, dulce, bun, ce nu-l va mai avea.

Lăsați-le pe mamele abia născând să-și alăpteze puii, dacă asta simt. Încurajați-le! Spuneți-le bravo!Bucurați-vă lângă ele.

Pentru ele, sunt un război și-o stea de dus. E punctul de pornire în a se naște ca mame.

PS: vă las și o dragă-mi poezie de demult- Sânul mamei.

Credit foto: shutterstock.com

fb-share-icon0