Degeaba-i masa plină de Crăciun, dacă scaunele-s goale: sfaturi de economisire și de viață de la 2 bărbați importanți pentru mine (P)

Degeaba-i masa plină, dacă-s scaunele goale. Și oare nu degeaba ai bani, dacă n-ajungi să te bucuri de ei? Și nu degeaba ai o familie frumoasă, dacă nu ai timp sa le vezi zâmbetele, împlinirile, să fii parte la și din amintirile lor? 

Și spune-mi, când treci pragul casei tale, când ajungi de la frig la căldură, când copilul tău îți sare-n brațe așa cum ești, venit de pe drum și n-apuci nici să te descalți, că te trage de mâna să vii odată lângă el, te întreb: ce contează cu adevărat în viața ta? 

Locul de munca? 

Banii? 

Timpul? 

Familia? 

Sănătatea? 

Toate-s importante, nu? Dar când tragi linie la final de zi, lasă-mă să te întreb și aș vrea să te întrebi și tu cu adevărat: 

Respiri? Trăiești? Simți viața asta prin care treci atât de repede? 

Și dacă stăm să privim atent sub dedesubturile vieții, vom vedea că alergăm atât după bani, în fond, tot pentru cei dragi ai noștri. Și vom mai vedea de-a lungul vieții că puțini oameni ne vor mai ține de mână până la final în goana noastră. Dar dacă la sfârșitul zilei, și mai ales acum, în prag de sărbători, de Crăciun, vă rog să țineți cont de niște lucruri și să vă gândiți la ele:

Degeaba faci curățenie până nu mai poți, dacă la tine-n suflet e haos.

Degeaba cumperi cadouri ca să le dai, dacă nu pui în ele bucăți din tine atunci când le oferi.

Degeaba gătești zeci de feluri de mâncare, dacă nimeni nu se bucură de ele și mai ales, dacă TU nu te bucuri de ele. 

Pentru că așa cum zicea un mare clasic, Slavici, nu bogăția, ci liniștea colibei tale te face fericit.

Astfel, mă întorc la titlul din articolul meu: degeaba ai masa plină de Crăciun, dacă scaunele-s goale. 

Și pentru că nu vreau să vă las cu lucruri doar din cărți sau filosofice, am ales să vă scriu aici cele mai înțelepte sfaturi pe care le-am primit de la doi bărbați din viața mea, pe care i-am apreciat și i-am iubit mult: tataie și tatăl lui Marc. 

Tataie al meu care acum nu mai este, a fost un bărbat care a economisit mult la viața lui. Întodeauna-mi spunea să am grijă la bani și de bani. Că mai bine să fie decât să nu fie și mai bine să am, decât să nu am. 

Așa ca tataie a fost un om care a strâns mai toată viața, dar la acele vremuri nu se știau foarte multe lucruri despre cum să investești banii și ce sa faci cu ei ca să nu-și piardă valoarea. Singurele lui certuri cu mamaie erau legate de bani. Mamaie, mama și inclusiv eu, mai târziu, suntem linia cheltuitoare a familiei, care nu prea a avut grijă mai niciodată de acest lucru. Acum însă, văd cât de bine mi-ar fi făcut și mie la un moment dat să cunosc aspectul financiar, să am o educație în acest sens, să înțeleg banul. 

Recunosc că la momentul prezent singurele mele direcții sunt să reușesc să economisesc 10% din cât câștig (cred că 20% ar fi ideal), să contorizez veniturile și cheltuielile mele (deja fac acest lucru cu o aplicație gratuită pe telefon, se numește CashControl) și să apelez la diferite aplicații care, deși nu mă ajută să economisesc foarte mulți bani la fiecare cumpărătură, în momentul când ele se adună, văd câteva sute bune de lei strânse anual, o astfel de aplicație se numește CashClub, v-am mai povestit despre ea și o să vă mai spun spre final de ce o să vă ajute și pe voi mult).

Dar până atunci, aș vrea să las scrise aici o parte din sfaturile de la tataie și de la tatăl lui Marc, pe care le-am scris pe o hârtie, am printat-o și o voi păstra în sertarul pe care îl voi deschide aproape zilnic în anul 2023. Pentru că se spune, și chiar cred în asta, că lucrurile scrise, atrag îndeplinirea și e mai bine să ai acces la ele ca să le ții mai bine minte. Însă, vă spun din capul locului că nici eu, nici tataie, nici tatăl lui Marc nu suntem experți în acest domeniu, e pur și simplu cum văd ei lucrurile și eu rezonez cu ele și cred că ar fi utile pentru oricine dorește să aibă mai clar conturate niște principii de economisire. 

Iată 12 sfaturi de economisire și de viață pe care mi le-am notat eu:

1. Cel mai important lucru legat de bani este să îți faci un buget.
Tataie îmi spunea mereu: notează tot ce cheltui, ca să știi pe ce se duc banii. Cum să nu știi pe ce se duc banii?
Astăzi am traduce cu: fă-ți un buget ca să știi pe ce cheltuiești. Dacă nu îți cunoști cheltuielile, nu le vei putea optimiza. Ce înseamnă să îți cunoști cheltuielile? Să ai categorii clare (chirie/casă, întreținerea casei/mașinii, mâncare, educație, sănătate, divertisment, economii – toate bugetate).

2. Un alt lucru important este să îți crești constant venitul.
Tataie îmi spunea: ca să ieși din sărăcie, trebuie să cauți să câștigi mai mult. Astăzi am traduce-o cu: crește-ți venitul constant, pentru că poți economisi până la un anumit punct. Apoi nu prea mai poți optimiza venitul, trebuie să câștigi mai mult.

3. Un alt sfat bun de la tataie: nu ține banii la saltea. Astăzi am traduce aceste vorbe cu: dacă ții banii prin plicuri și acasă, puși bine, sunt mâncați de inflație. Ce înseamnă acest lucru? Gândiți-vă cât costa o pâine pe vremea bunicilor noștri și cât costă acum. Cam asta se întâmplă și în cazul banilor puși la saltea.
Un sfat adaptat la ce trăim în prezent: dacă nu poți face nimic cu banii, poți opta pentru a-i investi. Cele mai simple metode de investiție sunt depozitele la bănci sau titluri de stat.

4. Nu face datorii ca să îți cumperi lucruri. Singurele lucruri pentru care merită să faci credit sunt locuința sau investițiile. Dacă nu îți permiți să cumperi acum un telefon (care ar reprezenta, să zicem, o dorință, nu o necesitate), înseamnă că nu trebuie să îl iei acum.

5. Legat de recomandarea anterioră, vom împărți economiile în 3 tipuri pe care ar fi ideal să încercăm să le facem: economii pentru dorințe (cum ar fi în acest caz, telefonul despre care vorbeam la nr.4), economii pentru necesități sau așa-numitul Fond de urgență (să zicem că se strică telefonul, dar telefonul este instrumentul cu ajutorul căruia lucrezi, o necesitate în acest caz, iar aici sunt incluse și alte situații neprevăzute ca îmbolnăvirile, alte accidente, pierderea locului de muncă, stricăciuni etc) și economiile pentru investiții.

6. Tocmai de aceea, tataie îmi spunea: să ai mereu undeva, niște bani, de urgență, să nu ceri la bancă dacă nu ai. Azi am traduce asta prin: să nu fim nevoiți să ajungem să facem credite sau să cerem la IFN-uri (și mai rău), în lipsa unui fond de urgență.

7. Nu cumpăra produse scumpe din impuls. Așteaptă măcar câteva zile. S-ar putea ca în acest timp să nu mai consideri acel produs atât de necesar sau pur și simplu să nu mai simți atât de mult că îl vrei.

8. Folosește întotdeauna comparatoare de prețuri. Ar fi bine să urmărești din timp produsul pe care dorești să îl cumperi, mai ales dacă este unul scump. Tocmai ca să evităm să îl cumpărăm de Black Friday cu 30% reducere din prețul mărit cu 50%.

9. Încă una bună de tot: nu stai fix în perechea aia de ghete. Poți lua oricând altele. Pentru că mereu vor apărea altele care îți vor plăcea.

10. Alocă un buget pentru educația ta, aceasta însemnând cursuri, cărți, studiu, orice te ajută să crești. Doar așa poti evolua, și implicit, îți poți crește venitul.

11. Fiecare are un viciu, o pasiune, ceva căreia nu îi poate rezista: haine, parfumuri, mașină. Alocă un buget lunar pentru el, cam 5%. Astfel, nu te vei simți vinovat că cheltui în prostie pe acel lucru. Însă grija mare aici este să nu depășești acel buget.

12. Ai grija de sănătatea ta. Odihna, orele de somn, mâncatul sănătos, mișcarea, înlăturarea stresului nu costă NIMIC sau costă cu siguranță mai puțin decât un implant, ședinte de kinetorarapie, medici și spitale.

Sper să vă fie de folos și vouă aceste vorbe și sfaturi, iar în cele din urmă, vă povestesc câteva rânduri și despre o aplicație care vă ajută să faceți primul pas spre economisire. Este vorba despre CashClub, o platformă de cashback, care poate fi instalată atât pe telefon (este gratuită și rapid de instalat), dar și pe laptop. Cu ajutorul ei, eu am economisit câteva sute de lei pe an fără să fac nimic special.

Cum funcționează CashClub?

Practic, aplicația CashClub are în portofoliul ei peste 1000 de magazine de la care cu siguranță ați cumpărat până acum, din mai toate domeniile (haine, jucării, cărți, electrocasnice, călătorii, produse din zona de frumusețe/sport/sănătate, gadget-uri), magazine ca: Elefant, Noriel, Fashiondays, About You, Sinsay, Answear, Flanco, Auchan, Booking, Decathlon, Libris, Cărturești, Sephora, Epantofi, CCC, BonPrix, Modivo, Notivo, Aliexpress și multe altele. 

Tot ce trebuie să faci după ce o descarci, este să îți faci un cont și în momentul când cumperi de la orice magazin din aplicație să ai deschisă aplicația și să treci prin ea, ca să poți primi înapoi un procent din suma totală. 

Eu îmi fac cumpărăturile în mod normal, online, dar folosind CashClub am primit înapoi bani între 0,5 si 30% din valoarea comenzii.

Acestea sunt capturi din contul meu CashClub, suma estimata reprezintă banii pe care i-am primit înapoi:

Cum descarc aplicația CashClub GRATUIT și RAPID?

De pe Google Play, o poți descărca de aici.

Din Apple Store o poți descărca de aici.

Sau o poți descărca pe calculator, printr-o extensie de browser pentru Chrome, de aici.

Cum poți câștiga bani dacă folosești CashClub?

  1. Poți recomanda Cashclub prin link-ul tău de referral din „Contul meu” și la fiecare prieten care își creează cont de pe link-ul tău și comandă, primiți fiecare dintre voi câte 30 de lei direct în cont. În plus, prietenul tău va primi 30 lei bonus de bun venit.
  2. Poți încasa cashback pentru comenzile altora, care nu sunt încă utilizatori CashClub: dacă dai click pe un magazin de pe desktop sau din broswer pe mobil, va apărea un link pe care îl copiezi, îl dai mai departe și dacă cineva achiziționează de pe linkul respectiv, tu vei încasa cashback-ul aferent.

De asemenea, platforma include şi un comparator de preţuri (sunt selectate cele mai bune prețuri de pe piață, din toate magazinele partenere) şi o pagină Cupoane de reducere, unde sunt toate codurile și reducerile exclusive CashClub la diferite produse și brand-uri. 

Sper să vă fie de folos mai ales în perioada aceasta când veți cumpăra online cadouri de sărbători, dar și în viitor, la orice cumpărătură online!

Cu drag,

Karina 

Credit foto: unsplash&pexels.com

 

fb-share-icon0