Dragă grădiniță a copilului meu – Joaca este cea mai importantă! (interviu cu Jacqueline Pavel, mamă și fondatoare Arkedo) (P)

Fii bună cu el.

Fii blândă cu el.

Fii răbdătoare cu el.

Asta ne dorim toate dintre noi, nu? Dacă stăm bine și ne gândim, copiii noștri petrec foarte mult timp la grădiniță. Dacă m-aș gândi puțin mai mult, poate că aș spune că e vorba chiar de aproape jumătate din viața lor. Dar să spunem că nu e vorba de jumătate din viața lor de copii preșcolari.

Haideți să spunem că este vorba de un sfert din viața lor. Chiar și fiiind doar un sfert, tot este mult.

Am vrea să știm cu siguranță că sunt pe mâini bune. Am vrea să știm că doamna educatoare prinde drag tare de el, un drag aproape de iubire.

Am vrea să știm că este tratat cu empatie, cu înțelegere și cu multă bunatate. Am vrea să știm că o mică parte dintr-un om bun se formează acolo, la grădiniță.

Îmi amintesc când l-am dat prima oară pe Marc la grădiniță, i-am lăsat doamnei lui de la acel moment o ditamai scrisoarea, cu multe informații despre el: ce îi place, că nu doarme învelit deloc, că nu îi place să fie îmbrățișat. Îmi amintesc răspunsul doamnei la acea vreme după ce am întrebat-o dacă a citit scrisoarea mea. Mi-a spus că a citit-o, dar că oricum nu va ține minte tot. Nu știam ce să-i răspund. Mi-a mai adăugat ceva: știți, dar de aia sunt eu aici, ca să îl cunosc. O să ne jucăm și o să-l cunosc.

De aceea copilul meu a rămas la acea grădiniță.

Cred că e tare greu pentru noi, părinții, să știm cu siguranță că putem avea încredere totală în niște oameni pe care nu i-am întâlnit niciodată. Despre care nu știm mare lucru, în afara unor hârtii care îi recomandă. Oare au copii? Oare dacă nu au copii, știu cum să se comporte cu al meu? (da, da, știu!Credeți-mă pe bune, că știu!) Oare a mai profesat? (chiar nu contează asta cel mai mult, să știți), Oare ce valori are? În ce crede? Oare vor fi bune educatoarea și grădinița în sine pentru copilul meu?

Cum aleg o grădiniță? Cum iau decizia? Ce vreau să știu eu ca părinte despre grădinița copilului meu?

Vreau să o aduc în fața voastră pe o mamă de 3 copilași, care mi-a răspuns la câteva întrebări despre grădinița pe care ea a fondat-o în plină pandemie, în anul 2020.

Stați cu mine. O să citiți tot ce înseamnă o grădiniță, ce este în spatele ei, ce presupune să faceți o grădiniță de la 0 și cum se trăiește într-o grădiniță.

Jacqueline Pavel este mamă a trei copilași: Arya, Kenya și Dominic. Nu știu cum a ales numele acestea minunate pentru ăștia mici, dar cert este că grădinița pe care ea a creat-o pentru părinți și copii se numește ARKEDO. Practic, în numele acesta, regăsim abrevierile din numele fiecărui copilaș al ei.

Cine e ARKEDO?

Arkedo este proiectul meu de suflet în domeniul educației, ne spune Jacqueline ușor timidă. Deși formarea ei profesională este în alte domenii, Jacqueline a simțit marea nevoie de a fonda o grădiniță.

Copilași ARKEDO

Cum a pornit acest proiect pentru o mamă aflată la început de drum?

Jacqueline ne spune că proiectul a luat naștere în anul pandemic iunie 2020, din nevoia uriașă de socializare pe care ea a observat-o la copilașii ei. Însă cele mai multe grădinițe erau închise la vremea aceea, așa că…

Ce ai făcut, Jacqueline?

Am pornit de la nevoia de a le oferi copiilor noștri o educație de calitate. Am ajuns să vizitez toate grădinițele și școlile din zona de Nord (București), unde locuim noi și nu am găsit nimic care să ni se potrivească. Peste tot am găsit numai compromisuri, iar în educația copiilor noștri simt că nu pot face compromisuri

A fost greu să deschizi grădinița? Cât e de greu, practic, ca să deschizi o grădiniță?

Oh, ai nevoie de mult curaj și de-o motivație puternică! Atunci când demarezi un proiect în domeniul educației private nu există niciun fel de sprijin din partea statului, ba din contră. Suntem norocoși că am gasit spații care se pretează pentru o institutie de învățământ, cu încăperi mari și spații exterioare generoase, într-un complex rezidențial unde accesul celor din afară este restricționat, intră doar părinții și copiii de la noi, astfel este un mediu sigur și sănătos pentru copii. Apoi, sigur, toate autorizările pentru funcționare, personal care să aibă deschidere să împărtășească viziunea noastră și evident fonduri personale din care să tot investești…

Hmm, chiar sună curajos, spune-mi, te rog, care este conceptul Arkedo? Cu ce îi inspirați pe părinții care ar vrea să își aducă preșcolarii la voi?

Generația actuală de copii are nevoi complet diferite de învățare, de aceea materia trebuie tradusă în experiențe, iar conținutul trebuie conectat cu gândirea concretă a copiilor.

Cunoaștere ARKEDO

Materia predată în sistemul actual de învățământ este de cele mai multe ori complet deconectată de interesele generațiilor actuale. Rolul nostru de părinți și pedagogi este de a găsi superputerea ascunsă în fiecare copil și de a modela sistemul educațional pentru a le crește potențialul. Sau magia. Fiecare copil este magic de puternic!

Grădinița noastră Arkedo este autorizată de Ministerul Educației, astfel urmăm cerințele programei românești de învățământ, însă le adaptăm cerințelor moderne ale copiilor.

Libertate ARKEDO

Cum faceți asta, cum adică cerințe moderne? Îmi poți detalia, te rog?

De curând am început un parteneriat cu HEI School prin intermediul Agenției Naționale de Educație Finlandeză și cu ajutorul doamnei Marjut Akola, ambasadoarea Finlandei în România, oferim metodele și resursele educaționale finlandeze, faimoase la nivel mondial.

Adică, mai clar și concret: învatarea vine experimentând, copiii sunt implicati în tot acest proces de cunoaștere. Adultul nu stă în fața lor ca un simplu atotștiutor și le oferă informații, ci Educatorul devine un mentor care creează aceste situații de învățare în care copiii analizează, sintetizează, deduc, observă și pun întrebări, evaluează și în final interiorizează descoperirile facute.

Explorare ARKEDO

Noi vrem să ne concentrăm pe a le crește motivația și curiozitatea copiilor, nu neapărat acumularea de cunoștințe.

Sună bine asta, să știi! Ok, dar de ce ar trebui să vă aleagă un părinte ca grădiniță pentru copilul său?

Nu trebuie să aleagă Arkedo 🙂 , vin la Arkedo doar dacă părinții caută un loc în care copilul lor este văzut prin unicitatea lui. Eforturile noastre sunt în direcția de a crea un loc în care individualitatea este onorată și ritmul fiecarui copil în parte respectat.

Nu există rețete când vine vorba de copii și tocmai un așa loc am creat aici, în care ne uităm la fiecare copil și îi oferim o lume personalizată.

Curaj ARKEDO

Hai că mi-a plăcut mult răspunsul tău, să știi! Să spunem că Marc, băiețelul meu, ar începe mâine prima zi de grădiniță la voi. Cum s-ar desfășura aceasta?

Acomodarea la grădiniță incepe cu mult înainte ca cel mic să vină efectiv aici. Am avea o primă întâlnire cu tine și cu tatăl lui Marc în care discutăm deschis despre ce oferim noi și stabilim în primul rând dacă ne potrivim reciproc.

Noi suntem ca o mare familie, s-au creat multe relații de prietenie între părinți și educatori. De fiecare dată când vin la o primă vizionare rugăm părinții să vină și cu cel mic, din punctul nostru de vedere este foarte important să implicam copiii în procesul decizional.

Dupa această primă întâlnire, copilul și părinții vin să o cunoască pe educatoare. Chimia între părinți și adulții de la clasă este și ea importantă, se transmite copiilor foarte direct și rapid. Apoi, urmează câteva vizite de familiarizare cu mediul, copilul intră în spațiul grădiniței, absoarbe mediul și se obișnuiește ușor, ușor cu adulții, copiii și spațiul, părinții stau în zonă, în vestiar sau în curte, iar copilul este adus părinților de fiecare dată când cere acest lucru.

În ziua stabilită pentru începere, noi ne propunem ca cel mic să rămână inițial doar 30 de minute în care să poată sta singur. Desigur, voi, părinții, sunteți în preajmă, iar în caz de nevoie sunteți pe loc chemați, pentru că noi ne dorim ca acomodarea să fie una lentă, ușoară, pe cât poate să duca cel mic în primele zile.

Este foarte important pentru noi acest lucru.

Joacă ARKEDO

Ce bine să aud asta! Jacqueline, din experiența ta alături de zeci de copii și părinți, spune-mi, te rog, cum facem un copil să prindă drag de grădiniță? De ce depinde? Care este de fapt, rolul grădiniței?

Alegerea grădiniței și decizia de intrare în colectivitate aparține adulților, în mod cert. Când părinții rezonează cu valorile instituției, atunci acest lucru ajunge și la cei mici. Apoi, sigur, educatorii au un rol foarte important- aici noi punem mare accent pe crearea relației adult-copil.

Niciun proces de învățare nu apare dacă cel mic nu simte siguranța și încrederea că adulții din preajmă sunt acolo pentru a-i fi lui bine. De asemenea, pe lângă un mediu plăcut, sunt foarte importante și activitățile, să știi, îți spun sincer, că majoritatea copiilor plâng când vine ziua de vineri și urmează weekend-ul fără grădi! Acesta este reperul succesului nostru.

Artă ARKEDO

Wow! De ce crezi ca la Arkedo copiii sunt fericiți?

Mediul de aici. Este un spațiu bun și frumos pentru nevoile lor. Iar educatorii…le înțeleg emotiile! Copiii petrec mult timp afară, în aer liber, iar intreg proceul de învățare este structurat prin joacă, iar prin joacă totul e mai simplu și usor, chiar și în învățare.

Natură ARKEDO

Abordarea voastră curiculară mi-a atras atenția. Am văzut că cei mici învață despre: Lumea noastră, Acesta sunt eu, Job-uri și bani, Animale și habitate, Mijloace de transport, energie și construcții, Aptitudini sociale, Simțuri, Vreme, Dinozauri, Managementul banilor, Oameni faimoși, Arte creative și multe alte subiecte care sună foarte bine! De ce și cum le-ați ales? Mi le poți descrie puțin?

Eu personal am studiat ani la rândul diferitele curriculumuri pentru copii și împreună cu managerul nostru educațional format în UK, am ales activitățile cu gândul de a le oferi copiilor cât mai multă expunere la tot ce înseamnă cultură generală și lumea reală.

Am dorit să le oferim chei către lume, să punem de pe acum bazele formării unor deprinderi atât de utile pentru când vor fi și ei mari ca noi. Pe lângă subiectele pe care le abordăm pentru a oferi copiilor cunoaștere despre diverse domenii (animale, mijloace de transport, vreme, dinozauri etc), abordăm și subiecte prin care construim abilități: money management, arts and crafts, social skills, gestionarea situațiilor de criză etc.

Experiment ARKEDO

Am vrut să facem educație pentru un viitor real al copiilor care ne trec pragul.

Aveți și multe opționale, wow! Am mai auzit de pian, de robotică, de teatru, de gătit, de yoga și dans, dar de scout survival, parkour, mindfulness, STEAM games și little artist, îți spun, pe bune, că nu am mai auzit. Ce învață copiii care participă la ele?

Da, într-adevăr avem o ofertă foarte largă de opționale. Ne dorim să oferim copiilor expunere către cât mai multe activități pentru a le da ocazia să experimenteze și să vadă ce-i atrage și ce li se potrivește. În materie de sport avem cam to ce există: tenis, fotbal, balet, parkour, karate, dans, multisport. Iar pentru dezvoltarea de abilități avem robotică, construction, science, scout survival, actorie, mindfulness, pian și multe altele.

Frumusețe ARKEDO

Prin participarea la aceste opționale, copiii au ocazia să-și descopere talente și le pot duce mai departe, chiar către performanță. Suntem și centru de excelență în engleză acreditat Pearson, ei sunt considerați în acest moment în UK numărul 1 în materie de resurse și activități.

Socializare ARKEDO

În același timp, ne-am dorit și să venim în sprijinul părinților pentru că stim cât de ocupați sunt și ce resursă valoroasă este timpul pentru ei. Prin aducerea tuturor opționalelor la grădiniță, părinții nu mai sunt nevoiți să petreacă ore în trafic, timpul acela fiind în schimb folosit plăcut cu copiii. Îmi amintesc cât era de dificil pentru mine să îmi duc un copil la balet, pe unul la engleză și pe cel mic la înot in timp ce aveam de rezolvat și diverse probleme pentru birou.

Curiozitate ARKEDO

Spune-mi, te rog, cât de importantă e JOACA pentru Arkedo?

Joaca este cea mai importantă!

Prin joacă liberă nestructurată copiii își dezvoltă imaginația, creativitatea, învață să negocieze, să aibă răbdare, să conducă sau să accepte ideile celorlalți!

Copilaș ARKEDO

În cele din urmă, sunt curioasă care este obiectivul vostru? Ce din Arkedo ați vrea să rămână în amintirea copilașilor care vă trec pragul zi de zi?

Uite, iti las aici câteva cuvinte pe care ni le-a lăsat și nouă M., o mamă al cărui copilaș e înscris la noi:

„Ultimul an de facultate l-am efectuat aproape integral în Italia, prin intermediul unei burse Erasmus. A fost primul meu contact cu un altfel de sistem de învățământ… Nu scriam după dictare! Dezbăteam materialele primite pe email, făceam brainstorming, lucram în grupuri, provocam discuții și găseam soluții în timpul claselor. Nu stăteam în “banca noastra”, ci astfel încât să ne vedem între noi. După această experiență, am spus că atunci când voi avea copiii, categoric nu vor urma un sistem de învățământ romanesc, dacă rămâne neschimbat. 9 ani mai tarziu, copilul a venit, sistemul a rămas, dar între timp a apărut Arkedo.

O grădiniță unde totul a fost construit având în vedere nevoile copilului și ce este necesar pentru evoluția lui în funcție de vârstă (și nu aspectul comercial necesar părinților): empatie, blândețe, siguranță, alimentație sănătoasă, bază emoțională solidă, exprimare, distracție, educație, evoluție, adaptare la viața reală, independență, principii, colectivitate, dezvoltare fizică, sănătoasă, petrecerea timpului în natură, descoperirea înclinațiilor și a hobby-urilor. Și am crescut și Arkedo School ne așteaptă! O școală “ca afară”, unde copilul meu nu va sta în “banca lui” ca să scrie după dictare, o școală în care am încredere că va pune bazele unui copil independent, cu educație financiară, cu gândire strategică, cu capacitatea de a se exprima și a vorbi în public, cu posibilitatea de a-și explora skill-urile și a descoperi ce îi place și unde excelează, un copil pregătit pentru urmatorul pas… sperăm că Arkedo High School! „M. mama lui H.

Obiectivul nostru este să menținem flacăra aceea din copii vie, să creștem în ei curiozitatea, motivația, curajul, bucuria, flexibilitatea și abordarea cu zâmbetul pe buze a tot ceea ce viața le va oferi! Să știe cine sunt, să fie în contact cu ei și să acționeze conștient!

Împreună la ARKEDO

Mulțumesc, Jacqueline pentru răspunsuri!

Dragii mei, așa că, dacă sunteti în cautare de o grădiniță frumoasă și blândă, modernă în sistemul de învățare, (dacă vă aflați în București, desigur), aici puteți vedea mai multe detalii despre înscrieri, iar aici puteți vedea detalii despre costuri.

Orice informații aveți nevoie îi puteți scrie direct lui Jacqueline, e tare empatică și vă răspunde cu drag, aici info@arkedo.ro sau la numărul de telefon: (0753 ARKEDO) -> 0753 275 336.

Mulțumesc că ați stat cu noi la interviu!

fb-share-icon0